Så sätter du smak på julbordets rester

LOMMA.

Vill du fortfarande äta gott under mellandagarna, men är trött på julmaten? Stjärnkocken Tareq Taylor ger dig tips på hur du kan laga nya och välsmakande rätter på resterna. För slänga dem, det ska man definitivt inte göra.

– Nej, nej, inte alls. Det finns många härliga rätter att laga. Men sillen, rör inte den! Den fungerar bra som den är, säger Tareq Taylor.

Man kan duka fram resterna på frukostbordet och kalasa i mellandagarna. Men vad gör man om man är trött på maten och inte ens kan se en julskinka eller prinskorv? En del värmer upp skinkan med lite riven ost, som en kassler. Andra kanske tvingar sig envist i den griljerade skinkan på smörgåsen tills den tar slut….

– Det finns alla möjliga kombinationer. Jag hade nog tagit bort paneringen och sedan skurit ner skinkan i bitar och gjort en härlig och mustig gryta. Och gröten kan du göra allt från att baka den som en pudding i ugnen, eller varför inte använda som en grund i härliga pannkakor till frukosten. Det är hur gott som helst.

Av överbliven prinskorv, köttbullar och potatis kan en hemmalagad pytt i panna röras ihop på ett ögonblick.

– Eller så gör du en gräddsås som du värmer dina köttbullar med och har klassiska rätten köttbullar med gräddsås, lingon och potatis, tipsar Tareq.

Vad är ett måste på ditt julbord?

– Jag gillar klassisk julmat och gillar traditioner. Ett måste är sill och kål, köttbullar och gottebord.

Hur firas julen hemma hos familjen Taylor?

– Vi firar jul två gånger. På julafton med traditionell julmat, sedan den 26 december på engelskt vis med kalkon, brysselkål och christmas pudding. Och sås, förstås. Jag måste ha min sås!

Mattips!

Tareq Taylor ger här några tips på hur du kan göra nya rätter av julbordets rester

Rödkål: Ja det behöver man inte göra ett dugg med. Det funkar som ett gott tillbehör till skinkan, oavsett om du väljer att göra en gryta eller annat.

Brunkål: Det är den bästa grunden i exempelvis en smarrig kålpudding.

Janssons frestelse: Jansson är Jansson. Godast att äta som den är. Piffa till den med att portionspacka i mindre formar, förslagsvis muffinsformar. Häll på lite grädde, värm upp och vips har du en superfräsch rätt igen.

Lax: En smarrig laxpudding värmer gott i mellandagarna. Här kan du få ett recept:

Laxpudding (4 portioner)

Detta behövs: 10 kokta potatisar, 600 gram rökt, gravad eller färsk lax (det går bra att blanda), 4 ägg,

4 dl mjölk, ½ dl hackad dill, salt och svart- eller vitpeppar efter smak

Så gör du

1. Skiva potatisen och laxen centimetertjock. Varva i ugnssäker form.

2. Vispa samman ägg och mjölk. Häll i dillen och häll blandningen över laxen och potatisen.

3. Grädda i ugnen på 180 grader i cirka 40 minuter.

4. Servera med skirat smör, riven färsk pepparrot och en rejäl klyfta citron.

Publicerad 23 December 2017 00:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag