Dumpning av grovsopor har minskat

LOMMA. Dumpning av grovsopor vid återvinningstationerna är vanligt. Så vanligt att det är ett problem. Men med projektet Ren Återvinning har det minskat.

Av
Lena Karlsson

Lomma är en av de kommuner som deltagit i projektet som pågått under 2017. Detta med syftet att få bort dumpnigen av grovsopor vid återvinningsstationerna.

I hela landet har Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, cirka 5 800 återvinningsstationer. I Lomma kommun finns fem återvinningsstationer, två i Lomma, två i Bjärred och en i Flädie.

Projektet Ren Återvinning har gått ut på att hitta metoder för att minska nedskräpningen. Enligt ett pressutskick från Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, har det gett goda resultat. Inte minst i Lomma.

Den metod som användes i kommunen visade sig nämligen vara en av de mest effektiva. I Lomma användes olika typer av övervakning vid utvalda stationer. I andra kommuner har andra metoder prövats, som nya skyltar, värdar vid stationer, förbättrad belysning och en återvinningsturné.

Den största minskningen syns just på de återvinningsstationer där olika typer av övervakning genomfördes men också de där nya skyltar satts upp.

- Projektet har varit mycket framgångsrikt och vi har fått insikt om vilka metoder som fungerar bra för att minska nedskräpningen. Om inte sopdumpningen minskar leder det till städkostnader på miljonbelopp vilket gör det svårt att bygga ut insamlingssystemet ytterligare. Vi har fått väldigt positiv respons från Lomma kommun och hoppas på fler samarbeten under 2018, säger Ulla Krohn, projektledare på FTI.

Publicerad 08 December 2017 00:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag