Vänstern ställer upp i kommunvalet

LOMMA.

Inför valet i höst har kommuninvånarna i Moderatstyrda Lomma fått ett nytt alternativ. Det är Vänsterpartiet som startar upp en lokalavdelning inför kommunvalet.

Av
Lena Karlsson

Hur kommer det sig att ni ställer upp i valet?

– Vi har länge saknat en opposition i kommunen. Det är på tiden att det förändras, säger lokalföreningens ordförande Patrik Milton som själv bor i Bjärred. En sak som han är kritisk mot är planerna för Saltsjöbaden på hemorten.

– Där planerar man ha en väg rakt igenom parken som ska gå förbi tennisbanorna och utegymmet. Vi ser ingen mening med det.

Lika kritisk är han mot bostadsområdet som planeras mellan Bjärred och Borgeby.

– Det förstör jordbruksmarken. Bostäderna är en del av de 800 bostäder som ska byggas i utbyte mot halvtimmestrafiken på Lommabanan. Men de som flyttar in där får ju ingen nytta av det.

Vänstern i Lomma vill satsa på kollektivtrafiken med raka pendelcykelvägar mot Lund. De är också kritiska mot den tvåfiliga vägen mellan Flädie trafikplats och Lund.

– Det hade varit mycket bättre med en spårväg som kunde anknyta till Lommabanan. Då hade även Bjärredsborna kunnat ta tåget.

"Mycket bättre med en spårväg"

Skolan är en annan valfråga för partiet. Patrik Milton menar att fler kompetenta lärare från Malmö och Lund hade kunnat arbeta i Bjärred om pendlingen hade varit bättre. Lärarnas arbetsförhållanden är en viktig fråga.

– I en rik kommun som Lomma ska det inte behövas vikariestopp. Lärarna måste ha skäliga arbetsförhållanden. Och inom förskolan ska inte barngrupperna vara för stora.

Vänstern är också starkt kritisk mot den privata äldreomsorgen.

– Frösunda har misskött sig i kommun efter kommun. Vi tycker att äldreomsorgen ska drivas kommunalt.

Hur ser du på era chanser i Moderatstyrda Lomma?

– De flesta är tjänstemän och arbetare. Moderaterna ser bara till dem som har kapital och är arbetsgivarens förlängda arm.

Publicerad 06 December 2017 13:49

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag