Lommaborna har närmast till skyddad natur i Skåne

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Boende i Lomma kommun har närmast till skyddad natur i Skåne. Det framgår av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Sammanlagt 900 meter har Lommaborna till skyddad natur, räknat i jämna hundratal år 2016. Det är 100 meter närmare än år 2014.

– Tillgång till naturområden är en förutsättning för friluftslivet. Att naturen är skyddad som naturreservat eller nationalparker gör att människor har tillgång till naturen långsiktigt, vilket är särskilt viktigt i tätortsnära områden där exploateringstrycket är hårt. Dessutom finns det information, leder och anläggningar i många skyddade områden, säger enhetschef Cecilia Backe i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Skåne.

De i genomsnitt 900 meterna som Lommaborna har till skyddade naturområden är det kortaste medelavståndet för alla Skånes 33 kommuner.

Genomsnittet för hela Skåne är 2,8 kilometer. Allra längst har boende i Örkelljunga som i genomsnitt har drygt sju kilometer till skyddade naturområden som naturreservat och nationalparker.

I dag finns någon form av nationellt skyddad natur i alla kommuner och allt fler bildar kommunala naturreservat.

– Det är positivt att människor får närmare till skyddad natur. Men många har fortfarande för långt till ett naturskyddat område för att besöka det i vardagen. Därför fortsätter arbetet att skydda värdefull natur och med ett ökat fokus på tätortsnära områden, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket.

Publicerad 27 November 2017 13:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag