– Alla kan göra någonting och jag är bra på att laga mat och använder mig därför av det, säger Mattias Andersson. Här med klass 6 a på Bjärehovskolan. Foto: Lena Karlsson

– Alla kan göra någonting och jag är bra på att laga mat och använder mig därför av det, säger Mattias Andersson. Här med klass 6 a på Bjärehovskolan. Foto: Lena Karlsson

Han auktionerar ut tre lyxmiddagar

Lommabon Mattias Andersson uppmärksammar mäns hälsa

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Nu i november är det många män som odlar mustasch för att uppmärksamma prostata- och testikelcancer. En av dem är Lommabon Mattias Andersson som arbetar som hemkunskapslärare på Bjärehovskolan.
– Anledningen till att vi gör det är att vi vill uppmärksamma frågan. Vi måste våga prata om mäns hälsa. För om man ser till hela världen är män överrepresenterade när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, självmord och olycksfall, säger han.
Odlar mustasch
För att öppna upp ännu mer kommer Mattias Andersson utöver att odla mustasch dessutom ha på sig en uppseendeväckande kostym med mustascher på.
– Jag hoppas att det ska skapa uppmärksamhet. Genom att man kommer fram och undrar kan jag öppna upp för ett samtal om mäns hälsa.
Mattias Andersson menar att det är viktigt att män vågar gå och kolla sina värden.
– För ju tidigare man upptäcker att man har exempelvis prostatacancer desto större chans är det att man kan bota den.
En orsak till att män kan ha svårt för att prata om sin hälsa och söka sig till sjukvården är enligt Mattias Andersson den machokultur som fortfarande råder.
– En anledning till att man inte söker vård kan vara att man inte vill uppfattas som gnällig.
Vill förändra
Denna inställning hoppas Mattias Andersson kunna förändra.
– Jag kommer att ha på mig kostymen och hoppas på att människor ska komma fram och börja prata med mig. Så kan jag förklara vad det handlar om.
Under november månad pågår kampanjen Movember för att uppmärksamma prostata- och testikelcancer. Dessutom pågår insamling av pengar till forskning.
– Men den handlar inte enbart om att hitta den mest effektiva cellgiftsmetoden. Det handlar också om forskning kring hur man blir behandlad inom vården och om olika kost- och träningsprogram.
Förra året lyckades det Round Table Sverige-team som Mattias Andersson var movembergeneral för samla in hela 265 000 kronor. I år är han rikssekreterare för Round Table Sverige. Förutom att odla mustasch gör många medlemma olika saker för att samla in pengar.
Lyxig trerätters
Mattias Andersson nöjer sig inte med att odla mustasch och gå omkring med en mustaschkostym för att sprida information och kanske få någon att skänka pengar till forskningen. Han kommer dessutom att auktionera ut tre tillfällen då han kommer hem och lagar en lyxig trerätters middag till den som vinner budgivningen.
– Förra året hade jag auktionen på Facebook så då pågick budgivningen mest bland mina egna vänner och bekanta. I år har jag utvidgat det genom att lägga ut det på mitt företags hemsida. På så vis hoppas jag på att kunna nå ännu fler, säger han.
Vid sidan om sitt yrke som hem- och konsumentkunskapslärare på Bjärehovskolan håller Mattias Andersson utbildningar i olika ämnesområden genom sitt eget företag.
– Men jag har satt en begränsning på sju mil från i Lomma. Jag skulle gärna se att jag fick nöjet att laga middag för någon som bor i min hemkommun. Annars kan det vara allt från någon som vill ge en vän eller partner en lyxig middag i julklapp till ett företag som lottar ut en middag till sina anställda, säger Mattias Andersson.
De tre budgivningarna har den 15, 22 och 29 november som slutdatum. Utgångsbudet är 500 kronor till varje auktion.

MISSA INTE!

Mattias Anderssons auktion av lyxiga middagar på www.svenskfriskvard.se

Publicerad 10 November 2015 09:00