I oktober ställer ´konstnär Per Sonerud ut på Galleri Ekstrand i Börjes torn vid Borgeby slott. Foto: Lena Karlsson

I oktober ställer ´konstnär Per Sonerud ut på Galleri Ekstrand i Börjes torn vid Borgeby slott. Foto: Lena Karlsson

Musikdoldis debuterar som konstnär i Borgeby

Av
Lena Karlsson

BORGEBY. Ända sedan 1980-talet har han arbetat med andra artister. Nu är det dags för honom själv att kliva fram i rampljuset i sin allra första utställning.
Parallellt med arbetslivet som skivbolagsdirektör i Hudiksvall har han ägnat sig åt måleri. Men det är ingenting som han har talat om offentligt.
– Det har mer varit någonting som jag ägnat mig åt privat, säger Per Sonerud som kallats en av Sveriges musikdoldisar.
Han har bland annat gett skivor med Perssons Pack, Traste Lindéns Kvintett, Brandsta City Släckers, Östen med rösten och Jill Johnsson.
– Jag har aldrig varit intresserad av att gå före i kön till klubbar eller av att träffa folk som säger att de känner igen mig från tidningarna. Då är det mycket roligare att sitta på en bar och lyssna på någon bredvid som berättar för någon annan att han känner mig, säger Per Sonerud.
Han hänvisar också till ett citat från Koranen som lyder: ”Den som visar ansiktet förlorar själen”.
Det var förra hösten som Per Sonerud på grund av sjukdom inte längre kunde arbeta som skivbolagsdirektör utan i stället kunde ägna mer tid åt måleriet. Sin första tavla sålde han i oktober efter att han lagt upp den på Facebook.
Det var också där Borgebygalleristen Arne Ekstrand hittade honom. Han beskriver Per Soneruds konst som ”intellektuell postnaivism med episka inslag”. Men trots att hans måleri uppskattas av många är konstnären själv inte så förtjust i att bli bedömd.
– Jag blir mest besvärad när folk säger att de gillar min konst, med Per Sonerud.

MISSA INTE!

Utställningen varar från den 10/10 till den 1/11.

Publicerad 09 October 2015 09:30