Cykelfantasterna Tina Jensen från Hjärup, Ulrika Jigman från Lund och Nadia Milotti från Lomma som står bakom #rosahoppet ser fram emot cykelloppet på söndag. Foto: Lena Karlsson

Cykelfantasterna Tina Jensen från Hjärup, Ulrika Jigman från Lund och Nadia Milotti från Lomma som står bakom #rosahoppet ser fram emot cykelloppet på söndag. Foto: Lena Karlsson

Dubbelt upp för årets rosa lopp

Av
Lena Karlsson

LOMMA/LUND. – Målet är att mötas över kommungränserna och alla generationer. Loppet är inte enbart till för de som är super vältränade, säger Nadia Milotti.
Hon och Ulrica Jigman från Lund är initiativtagarna till #rosahoppet som första gången anordnades förra året. Då var det cirka 200 anmälda och 100 efteranmälda som cyklade det tre mil långa cykelloppet.
– I år har vi dubblat allting. Vi i kärntruppen är fyra i stället för två och den som vill kan cykla två varv istället för ett, alltså sex i stället för tre mil, säger Nadia Milotti som tidigare har varit med i Team Rynkeby och cyklat till Paris för Barncancerfonden.
Förra året samlade #rosahoppet in sammanlagt 56 000 kronor till Cancerfonden via kampanjen Rosa bandet.
– Även det hoppas vi såklart dubbla i år, säger Nadia Milotti.
Varken hon eller Ulrika Jigman har cyklat under själva loppet. De har haft fullt upp med att organisera arrangemanget som involverar 18 volontärer. Cyklat loppet har däremot en annan av medlemmarna i kärntruppen, Tina Jensen från Hjärup, gjort. Hon kommer även att cykla det i år, och poängtera att det är till för alla, vuxna som barn.
– Jag har själv gått igenom en stor livsstilsförändring med viktnedgång. Det enda jag önskar är att loppet även kunde gå genom min hemort Hjärup så att vi hade kunnat få med en kommun till. Men det fungerar inte med cykelvägarna, säger hon.
#rosahoppet som inför årets lopp har blivit en ekonomisk cykelförening har som syfte att samla in pengar till Cancerfonden, men har även börjat engagera sig i säkerhetsfrågor kring cykeltrafiken.
– På vissa överfarter är det inte alls säkert att ta sig fram som cyklist, säger Nadia Milotti.
Start- och slutpunkt för loppet är vid Friskis & Svettishuset i Lund där det kommer att vara en del happenings.
Däremellan går loppet via cykelvägar genom Bjärred och Lomma. På centrumtorget i Lomma blir det bland annat musikframträdande av Lunds studentorkester Bleckhornen och utdelning av frukt.
– Även den som inte cyklar kan komma hit och ta en fika eller ge ett bidrag på något annat vis. Gärna med något rosa på sig, säger Nadia Milotti.
70 vinster som skänkts av lokala handlare kommer att delas ut. Men den stora vinsten är att delta, menar arrangörerna som ser fram emot årets lopp.
– Det hade varit kul att se en enhjuling eller en tandemcykel i år, säger Nadia Milotti.VISSTE DU ATT

...bröstcancer är en av de vanligaste cancerformerna.
...var nionde kvinna i Sverige drabbas någon gång.
...de flesta av de drabbade är 60 år eller äldre.
...färre än fem procent är under 40 år.
...80 procent överlever idag sin bröstcancersjukdom.
Källa: Cancerfonden

Publicerad 30 September 2015 08:00