Allsångståget med Linda Lundqvist i spetsen firar fem år i år. Det firas med extra fokus på antingen svensktopp, visor eller Rockabilly. Föreningar och företag bjuds in till after work och en tävling med en trubadurkväll i vinstpotten hålls. Foto: Pressbild

Allsångståget med Linda Lundqvist i spetsen firar fem år i år. Det firas med extra fokus på antingen svensktopp, visor eller Rockabilly. Föreningar och företag bjuds in till after work och en tävling med en trubadurkväll i vinstpotten hålls. Foto: Pressbild

Allsångståget tuffar in till Bjärred

BJÄRRED. För femte året i rad ger sig Linda Lundqvist och Allsångståget ut i Skåne där Bjärred och Långa Längan åter igen får besök. Till skillnad från tidigare år kommer tåget lastas med olika tema i vagnarna.
Den tolfte augusti tuffar tåget in till Långa Längan för att bjuda på svängig Rockabilly. I fjor var det mer countrybetonat under allsångskvällen.
– Tidigare har vi blandat låtar och genre. Nu kommer det att bli fler klassiker, lovar allsångsledaren och artisten Linda Lundqvist.

En lokal kör

Allsångsartisten backas också upp av en lokal kör med sångare från både Lomma, Bjärred, Lund och Kävlinge. Att låta körer vara med är viktigt tycker Linda Lundqvist.
– Det kommer bli spännande. Jag vill att körer ska ha möjlighet att få visa upp sig och välkomnar lokala körer till allsångskvällarna. Sverige är ju trots allt ett av det körtätaste landet i världen. Jag ser fram emot en trevlig kväll, säger Linda Lundqvist.
Allsångsturnén drog i gång den 1 juni i Stadsparken i Trelleborg och avslutas på Bjärnumskarnevalen den 15 augusti.
På schemat står antingen svensktopp, Rockabilly eller visor. Mest intresse har Svensktoppen fått. Hälften av alla allsångskvällar under sommaren hålls i svensktoppens tecken. Tre, där Bjärred är en av orterna, med 1950- och 60-tals osande Rockabilly.
– Det är kul att få blanda och ge bland musiken. Jag tror många gillar den svenska musiken och vill hellre höra svensktopp. Samtidigt kommer jag att försöka lägga in lite av min egen musik under föreställningarna, säger Linda Lundqvist.
För den som lockas av tonerna till Svensktoppen får sin chans i stället när allsångståget avslutar årets turné på Bjärnumskarnevalen den 15 augusti.

Musik för alla

– Jag trivs med allsångståget och den gemenskap man känner med besökarna. Jag tror också att de olika temakvällarna ger de som kanske inte lyssnar på svensktoppen ett alternativ med Rockabillyn. Det blir något för alla, gamla som unga och med blandade musiksmaker.
Vilken är din favoritlåt att framföra?
– Oj, det är ingen lätt fråga att svara på. Det finns så många att välja mellan, både utländska låtar och bland den svenska visskatten. Jag kan faktiskt inte välja någon...
Men det kommer bjudas på allt från ”Hey baberiba” till ”Fyra bugg och en Coca cola” avslöjar Linda Lundqvist.

Publicerad 09 August 2015 06:00