Halsduken på biblioteken i Lomma och Bjärred växer.Foto: Emma Brännman

Halsduken på biblioteken i Lomma och Bjärred växer.Foto: Emma Brännman

120 meter halsduk avklarade - 4,4 kilometer kvar

LOMMA/BJÄRRED. Halsduken som ska förena Lomma och Bjärred växer. Sedan stickstarten har intresse och maskor bara blivit fler.
– Jag skulle gissa att den är ungefär 120 meter lång nu, säger Marie Nilsson som leder projektet.

Vid ingången till biblioteket i Lomma slingrar sig en lång, färgglad halsduk runt en bokhylla och fortsätter i en tjock, mjuk, rulle på golvet. Många besökare stannar till för att kika på den, och konstaterar att den minsann växer. Men än är det en bra bit kvar till målet på fyra och en halv kilometer.
– Vi fick in en hel del bitar under Lommafesten. Nu vet jag inte exakt hur lång hela halsduken är, men jag skulle gissa att den är ungefär 120 meter lång nu, säger Marie Nilsson på den ideella organisationen Lomma event.

Letar stickgeneral

När Lommabladet når Marie Nilsson har hon nyss varit och ställt ut en stickkorg på vårdcentralen i Lomma. Meningen är att människor ska bli uppmuntrade att sätta sig och sticka en bit på lite olika ställen i kommunen.
Halsduken på Lomma bibliotek utgör bara en del av vad som finns färdigt av halsduken. Färdigstickade halsduksbitar kan även lämnas på biblioteket i Bjärred, på Havsblick i Lomma eller på Jonasgården i Bjärred.

Alla bidrag, långa likväl som korta, välkomnas.
– Många vill vara med och bidra på olika sätt. Efter sommarlovet ska vi ta kontakt med skolorna och höra om de kan tänka sig att sticka lite på syslöjden till exempel, berättar Marie Nilsson.
Men föreningen letar fortfarande efter en stickgeneral, någon som skulle kunna tänka sig att ta lite extra ansvar för projektet.
– Jag gör ju det här lite vid sidan av nu, säger Marie Nilsson.

Härnäst hoppas hon få till en överenskommelse med livsmedelsbutikerna om en garninsamling. Då kan de som inte vill, eller kan, sticka själva ta med sig garn och stickor och lämna till insamlingen i stället.
– Vi har haft insamling på andra ställen tidigare men det har inte blivit av att folk lämnar in. Till livsmedelsbutiken tar man sig, och det är lättare att ta med sig garnet när man ändå ska dit och handla, resonerar Marie Nilsson.

”Enormt produktiva”

Ett fyrtiotal personer har lämnat in delar till halsduken hittills.
– Vissa har varit enormt produktiva, och jag vet att det är många inte lämnat in sina bitar än. Min svärmor är 97 år och har stickat tio meter redan. ”Jag har ju hela dagarna på mig” säger hon, berättar Marie Nilsson.
Målet är att halsduken ska ha uppnått samma längd som avståndet mellan Lomma och Bjärred till nästa års konstvandring. Slutresultatet skänks till någon form av välgörande ändamål.Publicerad 17 June 2015 06:00