Barn- och ungdomsFörfattaren och Lommabon Ingrid Remvall. Foto: Magnus Remvall

Barn- och ungdomsFörfattaren och Lommabon Ingrid Remvall. Foto: Magnus Remvall

Lommaförfattare gör utlandsdebut

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Hon har gjort sig känd för att ha skrivit fantasyböckerna om Prismagalaxen. Nu gör hon internationell debut med en science fiction-novell.
Det var efter att hon sett att förlaget utlyst en tävling där man kunde bli utvald att delta i en antologi med sci-fi-noveller av svenska författare som hon skred till verket.
– Hela julledigheten gick åt till att skriva den. Den är inspirerad av en gammal idé om en bok som jag inte skrivit än, säger Ingrid Remvall.
Hon är en av de 26 novellförfattare som blev utvald. Det är första gången som hon skriver på engelska.
– Jag tycker att jag är ganska bra på engelska, men det visade sig vara svårare än jag trott. Vi svenskar är ju mer vana vid brittisk engelska men antologin är skriven på amerikansk engelska. Det var bra att förlaget hade två amerikanska korrekturläsare som hjälpte till.
Novellen heter ”Vegatropolis - city of the beautiful” och handlar om tonårstjejen Vega som bor utanför staden Vegatropolis.
– Inne i staden bor de rika och vackra, men dit får inte de som bor utanför staden komma. Men så en dag smiter hon och en kompis in i staden.
Har din novell något speciellt budskap?
– Huvudpersonen Vega är inte så perfekt som de andra. Så man kan säga att det handlar om att vara stark i den man är.
Novellen riktar sig till unga och unga vuxna. I sina tidigare böcker om Prismagalaxen var publiken betydligt yngre. Men även om hon hittills har skrivit mest för barn och ungdomar är hon öppen att även skriva för vuxna.
– Det är idén och viljan att skriva som styr vem berättelsen riktar sig till.
Hennes tidigare böcker har varit inom fantasy och science fiction. Men Vegatropolis är en renodlad science fiction-berättelse.
– Det ska bli spännande att se hur den slår utomlands. Science fiction är ju mycket större bland den engelskspråkiga publiken än här hemma i Sverige.
Antologin som har namnet ”Waiting for the machines to fall asleep” släpps den sjätte maj av Affront förlag. Men redan nu går det att ladda ner ett smakprov med tre noveller från bland annat Ingrid Remvalls hemsida och där hela hennes novell ingår.

Publicerad 29 April 2015 12:00