Han har äventyr som jobb

Av
Britta Abotsi

Britta Abotsi

ÅKARP. ”På de mest extrema platserna finns också ett fantastiskt lugn, som jag tycker om”. Så beskriver äventyraren Kristian Lund från Åkarp sin äventyrslystra ådra. Nu packar han om för att leda bergsbestigning i Atlasbergen i Marocko. Efter att ha varit yrkesofficer i några år, ville Kristian Lund prova på något nytt. Han sökte till en fjäll och äventyrsledarutbildning och kom in. – När jag fick brevet att jag hade kommit in, kände jag direkt det var ju detta kag ville. Det kändes så rätt, säger han när Lokaltidningen Burlöv träffar honom över en kopp kaffe på Burlöv center. Några veckor tidigare har han varit på en långresa, där tre bergbestigningar stod på schemat. Kilimanjaro, Mount Meru och Aconcagua.

Fick lungödem

– Den sista bestigningen fick jag avbryta. Jag fick lungödem och fick vara tre dagar på sjukhus innan jag kunde åka hem. Några veckors rehabilitering hemma i Sveige krävs innan Kristian Lund kan ge sig ut på nya äventyr igen. – Jag ser det som en bra erfarenhet. Då jag leder grupper är det bra att jag känner väl till symptom om det skulle hända någon i gruppen. Som äventyrsledare gäller det att vara beredd på att vad som helst kan hända. – Det gäller att förbereda sig för det mesta och att ha en plan. Det är mycket förberedelser samtidigt kommer alltid allting oföberett. Vid ett tillfälle fick jag evakurera en tjej. Redan under utbildningen fick Kristian Lund känna på hur det är att vara äventyrsledare under skarpt läge. – Under min praktik var jag på en bergsexpedition i Nepal. Både den förste och den andre guiden fick höjdsjuka, så de sa till mig att ta över. Jag fick en lunta papper och sedan var det bara att fixa det där upp i Himalayas ödemark på 6500 meters höjd. Och det gick. Jag kastades in i det och jag klarade det. Om det inte hade gått då hade jag nog aldrig fortsatt.

Militär och scout

Krisitan Lunds militära bakgrund tror han har varit till viss hjälp i det nya yrket som äventyrsledare. Äventyrsådran tror han däremot har funnits där mycket längre tid. – Min pappa är från USA och vi har rest mycket. Pappa höll också på med bergsbestigning. Jag tror att det var då grunden las. Sedan har jag varit scout i Åkarps scoutkår under många år. I framtiden hoppas han på många fler äventyr. Närmast på tur står Atlasbergen i Marocko och i sommar kommer han att leda grupper uppför Kebnekaise. – Min dröm är att en gång korsa Grönland. Det finns en historisk korsning där på 62 mil. Annars är den stora kicken för Kristian Lund att se andra lyckas. – Det bästa är nog ändå att se hur en gäst man har med sig nå en topp, den där blicken i ögonen som säger ”jag klarade det”. Men sedan tycker jag också om lugnet och enkelheten som finns på de mest extrema platserna. Väl hemma ser han dock andra värden. – Att komma hem och få duscha av sig. Väl ute är det på sin höjd ett handfat man har tillgång till och man går i samma kläder. Det är skönt med omväxlingen. Jag uppskattar båda delarna, säger Kristian Lund och njuter av de sista dropparna kaffe. britta.abotsi@lokaltidningen.se

Publicerad 31 March 2015 09:00