De två mustaschprydda männen Marqus Björkkvist och Mattias Andersson uppmärksammar mäns hälsa i november. Foto: Lena Karlsson

De två mustaschprydda männen Marqus Björkkvist och Mattias Andersson uppmärksammar mäns hälsa i november. Foto: Lena Karlsson

Fullt fokus på mäns hälsa

Av
Lena Karlsson

LOMMA. – Man får höra en hel del kommentarer, så man får stå på sig lite, säger Lommabon Mattias Andersson. Han och kompisen Marqus Björkkvist har i vanliga fall skägg, men lagom till november har de rakat sig så att de nu istället har mustach.
– Vi har blivit kallade allt från Borat till Stig Helmer och Tom Selleck, säger Mattias Andersson.
– Själv tycker jag nog att jag har mer likheter med Tom Selleck, säger Marqus Björkkvist och ler.
Syftet med Movemberkampanjen som pågår över hela världen och där Team Round Table Sweden ingår i under november månad är bland annat att samla in pengar till forskningen kring prostata- och testikelcancer.
– Men egentligen är det inte själva insamlingen som är det viktigaste, utan att uppmärksamma mäns hälsa, säger Mattias Andersson som är så kallad Movembergeneral för Round Table Lund.
– Jag lyckades odla fram en fin mustasch förra året vilket gjorde att jag vann vår interna tävling och fick ansvaret för detta årets kampanj.

Nya tester

Hittills har det gått bra för Team Round Table Sweden. Tillsammans har de redan lyckats spränga 100 000-kronorsgränsen. Pengarna går till forskning inriktad på prostata- och testikelcancer.
– Det kan till exempel handla om att utveckla nya tester, säger Marqus Björkkvist.
Ingen av dem har hittills själv blivit drabbad. Men båda skriver under på att män inte gärna diskuterar PSA-värden med varandra.
– Men vi börjar närma oss 40-årsåldern och ser oss själva som framtida patienter, säger Mattias Andersson.

För män är det inte lika vanligt som hos kvinnor att gå och kolla sig. Tjejer går till gynekologen för att prova ut preventivmedel och senare på regelbundna kontroller för livmodershalscancer och mammografi för att hitta bröstcancer i tid. Några liknande kontroller för män finns inte.
– Det faller sig inte alls lika naturligt för killar att söka sig till vården. Men om man känner att man har urinvägs- eller erektionsproblem ska man inte vänta med att gå och kolla sig.
Men de är noga med att poängtera att det inte handlar om någon skräckpropaganda.
– Man kan leva länge efter att man fått sin diagnos. Det blir bättre om man tränar och tänker på sin kosthållning.

En snackis

Genom att odla mustasch i november under Movemberkampanjen hoppas de kunna öppna upp och medvetandegöra mäns hälsa.
– Mustaschen blir en snackis. Med hjälp av både allvar och humor hoppas vi kunna öppna upp så att män vågar prata om ämnet.
Mattias Andersson som arbetar som hem- och kunsumentkunskapslärare på Bjärehovskolan försöker inplantera ett frö av medvetenhet hos eleverna.
– Jag hoppas kunna avdramatisera det så att de inte blir rädda för att söka hjälp, eller fråga om man är osäker på om någonting är normalt. Förhoppningsvis fortplantar det sig i vuxen ålder.
Både han och Marqus Björkkvist har dessutom egna söner som de hoppas förmedla kunskapen till.

Publicerad 24 November 2014 12:00