Birgitta Möller i sitt syrum tillsammans med ett av plaggen hon sytt till Barbie. foto: fredrik magnusson

Birgitta Möller i sitt syrum tillsammans med ett av plaggen hon sytt till Barbie. foto: fredrik magnusson

Barbie firas med utställning

Kläder i Bjärred

BJÄRRED. Barbie fyller 55 år i år. På Bjärreds bibliotek ställer Birgitta Möller ut kläder hon sytt till Barbie tillsammans med berättelsen om dockan.– Jag fick aldrig själv någon Barbie. Det blev en Skippy istället, säger Birgitta.
Birgitta minns själv hur eftertraktad Barbie var när dockan kom till Sverige.
– Vi bodde i Stockholm då och de fick in henne på NK. Den blev så populär att man fick kvotera vem som fick köpa.
Skippydockan Birgitta fick sydde hennes farmor pälskappa med pälsmössa till. Kappan har Birgitta fortfarande kvar. Mössan är försvunnen
– Jag minns hur jag stod bredvid farmor vid hennes symaskin när hon sydde, säger Birgitta och visar upp kappan som är sydd precis som om den var för en vuxen person.
När Birgittas dotter fyllde sex år bestämde sig Birgitta att hon skulle sy kläder till dotterns Barbie. Det är de kläderna som nu ska visas upp.
– Jag använde rester, stuvbitar och gamla armband och sydde. Bitarna hade inte räckt till något annat och annars är det sådant man slänger men jag gillar att ta till vara på saker.
Barbie håller fortfarande och den senaste modellen ligger väl i tiden.
– Barbie är nu entreprenör komplett med LinkedIn konto. Hon har ett team på åtta tjejer hon kan bolla idéer med.
Genom åren har Barbie fått utstå mycket kritik.
– På pedagogiska institutionen i Uppsala har doktorerade Birgitta Almqvist på barns leksaker och hon har sagt att barn ser Barbie som en tjusig tant och inte som sexsymbol. Hon säger själv att hennes söner fick kemilådor att leka med och ingen av dem blev kemist, säger Birgitta.
Birgitta kommer att visa upp 20-tal kreationer, bland annat en brudklänning.
– Barbie har genom åren haft 150 olika jobb. Där ibland sjuksköterska, president i USA, astronaut och vinnare i American Idol. Hon finns i 140 länder och 1965 var Sverige det Barbietätaste landet i världen. Hon utsågs till ”Årets bästa leksak” då.
– Ingen trodde på henne när hon lanserades men hon satte fingret på den ungdomskultur som fanns då och har alltid haft fingret på pulsen. Det är inte så konstigt att hon är entreprenör nu, säger Birgitta.
Du ser utställningen på Bjärred bibliotek 15 juli till och med den 8 augusti.

Publicerad 02 July 2014 07:00