Åkarps SPS Marcus Ekdahl, Dennis Oscarsson och Sofia Åkesson deltar i Skyttiadens riksfinal den 8 mars. Foto: Andreas Holm

Åkarps SPS Marcus Ekdahl, Dennis Oscarsson och Sofia Åkesson deltar i Skyttiadens riksfinal den 8 mars. Foto: Andreas Holm

Siktar på medalj i Skyttiaden

LUFTGEVÄRSKYTTE. Alla har samma mål – att försöka skjuta hem en medalj i Skyttiaden. Den 8 mars vankas riksfinal där tre skyttar från Åkarps sportskytte ska försvara klubbens färger.

Sofia Åkesson, 24, tävlar i klassen L25 stående skytte och i L15 stående skytte kommer Dennis Oscarsson och Marcus Ekdahl, båda 13 år, kämpa om höga placeringar.
Det är inga duvungar som genom två kvalomgångar nått riksfinal i nationella tävlingen Skyttiaden.
Sofia Åkesson är med för tredje gången efter att under kvalen vunnit både distriktsfinalen i Sjöbo och regionsfinalen i Kristianstad.

Önskar högre snitt

– Jag snittar 405 poäng men är lite missnöjd med det och vill egentligen snitta lite högre, säger Sofia, som tävlat för Åkarp i tre år.
Innan dess har hon skjutit för klubbar i Staffanstorp, Kävlinge och moderklubben Lomma. I år gör hon upp om seger i Skyttiadens stående skytte.
– Det är lite mer avancerat än sittande skytte och kräver mer koncentration. Bäst för mig är att skjuta bra provskott för då går det bättre när tävlingsskyttet väl drar igång, berättar Sofia.

För klubbkamraten Dennis Oscarsson är det tvärtom. Han är en van finalist i Skyttiaden, har varit med fyra gånger om i sittande skytte, men gör i år sin första riksfinal inom stående.
– Går provskyttet dåligt så blir det ofta bättre skytte för mig, och tvärtom, säger han.
13-åringen har sysslat med luftskyttet i fem och ett halvt år och snittar just nu 394 poäng per serie.
– Det har lossnat nu och blivit bättre än tidigare, berättar Dennis, som i kvalfinalerna blev tvåa respektive trea.
Åkarptrions minst meriterade skytt i Skyttiadensammanhang är Marcus Ekdahl. Han deltar i sin andra riksfinal, den första i stående skytte, men har skjutit sedan han var sex år.

Vann kvalfinal

– Jag vann distriksfinalen i Sjöbo och slutade fyra i regionfinalen. Mitt mål är att skjuta mellan 395-400 poäng per serie, men ska inte tänka för mycket på att det är riksfinal. Jag blir lätt nervös vid större tävlingar men tar jag det lugnt, andas rätt och får igång skyttet så brukar det släppa ganska snabbt.

I riksfinalen i Eskilstuna skjuts 40 skott där de fem bästa i varje klass gör upp i en final om tio skott. Bästa skytt där vinner Skyttiaden.
– Klart att man kämpar för att vinna, eller minst nå finalskyttet, säger Dennis Oscarsson, vars klubbkamraten nickar instämmande.
Kanske koras flera Åkarpsskyttar som Skyttiadenmästare i mars.


Publicerad 26 February 2014 07:00