Birgitta Möller, Hanna Unger, Vilgot Boye, Moa Tufvesson, Rebecca Holmström, Helena Möller och Isabella Sikström. Foto: Lena Karlsson

Birgitta Möller, Hanna Unger, Vilgot Boye, Moa Tufvesson, Rebecca Holmström, Helena Möller och Isabella Sikström. Foto: Lena Karlsson

Slöjdar av återvunnet material

Av
Lena Karlsson

BJÄRRED. Det går att göra en hel del av saker som man många gånger annars bara slänger bort. Det är den utställning av slöjdklubben Hägern som visas i Bjärred ett exempel på.
Omslagspapper, kapsyler, mandelmusselformar och ölburkar. Bara fantasin sätter gränser på vad man kan använda sig av när man slöjdar.
– Nästa termin ska vi göra smycken av cykelslangar, säger Birgitta Möller som har bildat slöjdklubben Hägern på Löddesnässkolan.

Klippte landskap

Fram till den tionde juli ställs barnens alster ut på biblioteket i Bjärred.
– Vi vill visa hur man kan använda sig av sådant som man annars brukar kasta. Det går till exempel utmärkt att klippa ut ett landskap från en ölburk.
En av medlemmarna i slöjdklubben är Rebecca Holmström som även hon har använt sig av ölburkar i sitt slöjdande.
– Men innan jag kunde börja var pappa tvungen att dricka upp ölen.
– Och det gjorde han så gärna så, sa pappa Johan Holmström som var en av flera föräldrar som var på plats när Hägern hade vernissage på biblioteket. I montrarna finns allt från festspiror gjorda av presentpapper till ljusstakar av ölburkar och mjukisdjur med korsstygn på.
En av dem som gjort en festspira av omslagspapper är Hanna Unger. Det har även Moa Tufvesson gjort.
– Jag älskar att pyssla och kom med i klubben efter at jag sett fröken sitta och virka i centrumhuset.
Hägernmedlemmarna har ibland tagit med sig material hemifrån. Förutom tomma ölburkar syns en bit av en av föräldrarnas gamla baddräkt i en monter. Isabella Sikström har gjort en ljusstake av en gammal tomatburk.
– Sedan har jag bankat ut kaplyser och satt fast dem som dekorationer, förklarar hon. Även Vilgot Boye har gjort en ljusstake.
– Jag klippte ut plåten till handtaget från en annan burk och satte på.

Olika verktyg

Innan barnen skred till verket och började slöjda fick de göra arbetsskisser på sina idéer. Under kursens gång har barnen fått prova på en hel del olika verktyg som till exempel en guldsmedsax. Birgitta Möller har även lärt barnen att inte använda tygsaxen för att klippa i papper.
– Då måste man använda papperssaxen, annars går tygsaxen sönder.

Publicerad 18 June 2013 12:00