Carlota Perla är numera bosatt i Barcelona där hon driver ett konstnärsresidens och galleri. Foto: Jose Angel Velez

Carlota Perla är numera bosatt i Barcelona där hon driver ett konstnärsresidens och galleri. Foto: Jose Angel Velez

Barnprinsessan inspirerar Perla

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Just nu har Lommaborna möjlighet att se konst från en svensk konstnär bosatt i Barcelona. En av hennes största inspirationskällor är ett av hovmålaren Velázquez favoritmotiv.
Ända sedan Carlota Perla började arbeta med konst har Diego Velázquez målning ?Las Meninas?, eller ?Hovdamerna?, varit en stor inspirationskälla för henne. Huvudmotivet är den spanska barnprinsessan Margarita som var en del av spanska hovet under 1650-talet då Filip IV styrde landet. Hela sviten ?Margaritas box? som hon nu visar på Kajgatan 34 utgår från barnprinsessan.
– Jag vet inte varför jag fastnat för henne, men jag är fascinerad av henne. Hon gör hela bilden ?Las meninas? och det märks att Velázquez tyckte om att måla henne.
Carlota Perlas egna parafraser som hon nu visar i Lomma är gjorda i tusch och screentryck. Dessutom har hon gjort en videoinstallation i ett smyckesskrin.
– Jag filmade min systerdotter när hon var i samma ålder som Margarita. För att hon skulle vara så lik som möjligt lät jag en sömmerska sy upp en likadan klänning som hon har i Velázquez målning.

Lomma först

Första gången Carlota Perla visade bildsviten var 2008 på Natalia Goldin Gallery i Stockholm. Därefter har den visats på flera orter i landet. Men nu när den nu kommit till Lomma är det första gången som den visas i södra Sverige.
2009 flyttade Carlota Perla till Barcelona.
– Jag hade länge tänkt på att flytta utomlands någon gång men var alltid upptagen med olika projekt. Men så när jag blev klar med min bildsvit var det läge att flytta. Anledningen till att jag valde just Barcelona är mitt intresse för spansk konsthistoria.
Men att vara verksam som konstnär i Barcelona visade sig inte vara alldeles enkelt. Därför driver hon vid sidan av sitt eget konstärskap ett galleri och ett konstnärsresidens där konstnärer från främst USA och Kanada bor och arbetar under en period.
Carlota Perla utgår från konsthistorien när hon väljer sina motiv. Men det behöver inte bara vara målningar utan kan också vara objekt, möbler eller litteratur som inspirerar henne.
– Jag blickar bakåt i tiden för att hämta idéer. Jag har inga problem med att hitta saker. Det svåra är att begränsa sig. När jag lär känna en konstnär upptäcker jag bara mer och mer.

Vernissage

Den 11 maj kl 15 Kajgatan 34 i Lomma

Publicerad 10 May 2013 12:00