Hvilanelever har fyra timmar att få Eurovision att blomstra

Av
Moa Lundgren

KABBARP. Fyra timmar har de på sig på plats. Floristeleverna på Hvilan utbildning som ska dekorera Malmö opera med blommor inför invigningsfesten av Eurovision Song Contest. – Det finns inte direkt någon tid för att göra misstag, säger eleven Malin Lindfors.

Gymnasieskolan blev erbjuden uppdraget för två månader sedan och blomsterdekoratören på skolan, Sofie Kristiansson, tackade genast ja.
– Det kändes jättekul, sen när jag hade lagt på så började jag fundera på vad vi gett oss in i, säger hon.
Tio elever och tre lärare ska dekorera operan och det blir frivilligt helgarbete för eleverna.
– Man måste ta chansen att få vara med och jobba med ett sådant här stort projekt, det händer väldigt sällan, säger 17-åriga Malin Lindfors.

Naturens krafter

 Lakrits, fläder, rabarber, äppelmynta och chili är temat för hela festen. Restaurangerna i området ska servera mat med dessa smaker och tanken är att även blomsterdekorationer ska gå i detta tema. Men den sena våren har ställt till det.
– Rabarberna är jättesmå och flädern har knappt kommit än, men vi får anpassa oss efter naturen, säger Sofie Kristiansson.
Tanken var att besökarna skulle mötas av en nordisk sommaräng när de steg in i lokalen men även dessa planer har fått stå tillbaka.
– Vi får göra en våräng istället eftersom blommorna är så sena, säger Helén Schalin, floristlärare på programmet.
I veckan anländer blommorna till skolan men det mesta av förberedelserna måste vänta till sista stund.

"Det här är ett jätteprojekt" säger floristläraren Helén Schalin. Foto: Moa Lundgren.

Levande material

– Vi har planerat allting, men vi kan inte förbereda hur mycket som helst när det är levande material, säger Helén Schalin.
Att vara på plats när det verkligen gäller är både det som lockar och gör det hela nervöst tycker Malin Lindfors.
– I skolan har vi tid att göra om i fall man till exempel snittar en blomma för mycket. Eller om blomman längst in i en bukett går sönder. Men det kommer vi inte ha nu, allt handlar om den dagen.
Tanken är att blommorna ska gå i samma färger som den fjäril som är den officiella symbolen för tävlingen. Lila, rosa, gul, röd, blå och turkos.


"Jag är yngst av de som ska hjälpa till" säger Malin Lindfors. Foto: Moa Lundgren

Publicerad 07 May 2013 12:00