Birgitta Möller vid symaskinen. Foto: Lena Karlsson

Birgitta Möller vid symaskinen. Foto: Lena Karlsson

Hon brinner för hantverket

- för Birgitta Möller har textilen alltid funnits som en röd tråd genom livet

Av
Lena Karlsson

BJÄRRED. – Jag älskar att gå loss på pärlor och paljetter, säger textilhantverkare Birgitta Möller. Det fick hon bland annat utlopp för när hon bodde i Australien och hade egen syateljé i Lund.
År 1987 startade hon sin egen syateljé i Lund. Då undervisade hon även i klädsömnad.
– Då sydde jag mest festkläder och bröllopsklänningar.
Intresset för glitter och glamour fortsatte även när hon fem år senare flyttade till Melbourne i Australien.
– Där jobbade jag med haute couture i ett halvår. I Melbourne som är en kulturstad var det väldigt vanligt att klä upp sig. Det fanns både "after five wear" och "after eight wear".
Väl hemma i Sverige fick hon barn och efter det arbetade hon med kommunikation IT- och telekom i tio år. Sedan lades det företag hon jobbade på ned.
– Då började jag fundera på vad jag verkligen ville göra och det är att vara textilhantverkare.
Men nu är det inte så mycket klädsömnad som gäller längre. Efter en kurs i yllebroderi sommaren 2011 var hon såld. Nu satsar hon på broderi och håller dessutom slöjdkurser för barn mellan 6 och 9 år efter fritids på Löddesnässkolan i ABF: s regi.
– Jag tycker om både slöjd och barn så det passar mig jättebra.

Har du något tidigt minne av textilen?
– Jag kommer från en händig släkt där alla är duktiga på hantverk. Min farmor lärde mig jättemycket. När jag var nio år stickade jag mina första Lovikavantar och kände en stor glädje över att kunna skapa någonting nytt som jag sedan kunde använda själv. Jag tillhör dem som alltid har älskat slöjd i skolan.

Har du någon annan förebild än din farmor?
– En textilkonstnär som jag beundrar mycket är Ulva Ugerup i Lund. Hon gör så coola grejor.

Vilka material gillar du att arbeta i?
– Jag är inte linnetygtypen även om jag kan tycka att det också är fint. Trikå, siden, sammet och glittriga tyger är mer min grej. Jag kan köpa kläder på rea bara för att använda tyget.

Vilka fördelar finns det med ditt yrke?
– Man får en oerhörd personlig tillfredsställelse av att göra någonting som man själv tycker om. Undersökningar visar att hjärnan mår bra av att arbeta med hantverk.
Vilka nackdelar finns?
– Det är att man inte tjänar så mycket pengar på det. Men det vägs upp av att göra någonting som jag verkligen trivs med.

Har du någonsin funderat på att byta yrke?
– Nej, det har jag inte. Men för att klara mig ekonomiskt har jag även en verksamhet som CV-skribent.

Blir du någonsin trött på ditt jobb?
– Nej. Det blir jag inte eftersom jag tycker det är så givande. Men det är viktigt att hålla sig i form och träna. För det är lätt att få förslitningsskador i framör allt nacken då man ofta sitter nedåtböjd när man syr. Mina händer är mina verktyg så det gäller att sköta om dem ordentligt.

Hur är det att arbeta som textilhantverkare i Lomma kommun?
– Det var trögt i början när jag skulle starta upp slöjdklubben Hägern på Löddeesnässkolan här i Bjärred. De flesta spelade handboll eller någon annan sport. Men jag menade att det måste finnas de som gillar slöjd också. Och det gjorde det. Idag är det cirka 17 elever som är med i slöjdklubben. De tycker att det är jättekul.

Varför är det viktigt för barn att arbeta med slöjd?
– Det är jätteviktigt för finmotoriken eftersom den typen av tredimensionell handrörelse gör att hjärnan utvecklas väldigt positivt.

Finns det några fördomar om ditt yrke?
– Nej, jag tänker inte själv i de banorna så det är svårt att säga.

Hur har ditt yrke förändrats över åren?
– Klädmarknaden har förändrats mycket de senaste tio åren. Klädkonsumtionen har ökat och vi slänger allt mer kläder. Själv har jag alltid haft ett återanvändningstänk i mitt arbete genom att sy om gamla kläder till nya.
Mellan den 11 mars och 8 april ställer Birgitta Möller ut "Brodera på ylle -skånskt yllebroderi med mera" på biblioteket i Bjärred.

Publicerad 20 March 2013 12:00