En av Petra Holsts favoritförfattare är Margaret Atwood. Foto: Lena karlsson

En av Petra Holsts favoritförfattare är Margaret Atwood. Foto: Lena karlsson

Bjärredslärare skrev kärleksroman

”Den var väldigt rolig att skriva”

LOMMA. Hon undervisar i svenska och engelska på Bjärehovskolans högstadium. För två år sedan kom hennes första roman. Efter debuten präglas henne tillvaro av att hitta en balans mellan läraryrket och författarskapet.

"Jag brukade drömma om dig" har en självbiografisk grund. Den handlar om ett par i 30-årsåldern som får sitt första barn.
– Love är deras drömbarn. Han far runt som ett yrväder och är tidig i utvecklingen. Men så småningom upptäcker man att han är sen med talet. En utredning visar att han är autistisk, säger Petra Holst.

Syftet med debuten var att slå hål på fördomar om autism och visa på hur det är att leva med ett autistiskt barn.
– Jag fick många positiva reaktioner av läsare som varit med om samma sak eller något liknande.

Petra Holst andra roman som kom ut i år är av en helt annan karaktär än den första. Den handlar om Signe 82 år som en dag ser sin ungdomsförälskelse i affären. Det konstiga är att han ser precis likadan ut som när hon träffade honom för 60 år sedan.
– Den var väldigt rolig att skriva. I min debutroman fick jag tänka efter vid varje replik. Men eftersom denna inte har en självbiografisk grund var jag mycket friare. Jag blev överraskad under resan gång. Efter ett tag tog karaktärerna kommandot över skrivandet. Det var en häftig upplevelse.

"Så länge jag minns" handlar om de viktiga val vi gör i livet. Varför blev det som det blev? är en fråga som huvudpersonen ställer sig. Samtidigt som boken är en kärlekshistoria ger den en historisk tillbakablick som visar på de samhällsförändringar som skett under Signes 82-åriga liv. Hon arbetade som servitris och piga hos fina familjer och hade helt andra förutsättningar än vad många unga har idag.
– I Signes ögon är det mycket som ter sig främmande idag. På hennes tid arbetade man för att försörja sig, inte för att förverkliga sina drömmar. Hon kan inte förstå hur man kan bli utbränd idag när hon jämför med hur mycket hon fick arbeta på sin tid.

Petra Holst menar vidare att det på sätt och vis var enklare förr. Man hade jobb, hem och familj. Nutidsmänniskan ställs idag inför en mängd val.
– Då slapp man välja. Idag har vi en helt annan sorts informationsstress och ställs inför val hela tiden.

Något som gör boken lite speciell är att den skildrar kvinnor i 80-årsåldern, vilket inte är så vanligt inom litteraturen. ?Så länge jag minns? innehåller också en stor portion humor.
– Inledningsrepliken fick jag från min farmor som inte kände igen sig i spegeln och sa till sig själv: "Usch, så ful du har blivit." Men romanen handlar inte om min farmor.

Huvudhandlingen är kärlekshistorien mellan Signe och Fabian i 40-talets Malmö. En parallellhandling är hur Signe och hennes väninna i nutid försöker lösa mysteriet med Fabian som ser likadan ut som på 40-talet. Men hur det egentligen ligger till håller författaren öppet.
– Jag gillar när det bryter av mot realismen. Därför finns det ett övernaturligt inslag i boken, säger Petra Holst som parallellt med läraryrket går en fördjupningskurs på Författarskolan i Lund under hösten. Det lär bli fler böcker i framtiden.

– Nu kan jag inte låta bli att skriva. Jag hade mått dåligt om jag inte gjorde det. Mina elever tycker att jag ska skriva en ungdomsroman. Men som det ser ut nu tror jag att vuxenböcker är mer min grej.

Publicerad 27 September 2012 12:00