Hallå där Birgitta Möller

..som har planer på att starta en slöjdklubb för barn i Lomma och Bjärred i höst.

Av
Moa Lundgren

Hur har det gått?
– Just nu är det för få anmälda för att köra igång, men jag hoppas att anmälningarna kommer att dyka upp snart. Det är några stycken anmälda så det är bättre än när jag försökte förra året och ingen alls anmälde sig.

Gillar inte barnen att pyssla längre?
– Jo, jag vet många föräldrar som säger att barnen gillar att pyssla, men man ser det ofta som något som de kan göra lite hemma för sig själva, inte som något man ska lägga tid och pengar på. Där känns det mer som att bollsporterna dominerar helt.

Vad är bra med slöjd?
– Det är kul, sen är det bra också. Det är mycket matte tillexempel. Om man ska sticka en mössa måste man räkna hur många centimeter man har runt huvudet och hur många maskor man ska göra. Men framförallt lär man sig att utveckla en idé och träna problemlösning. Till exempel lär man sig tänka att det här är inte bara en gren, det här kan man göra något fint av.

Är det inte lite gammaldags att sticka och tälja?
– Jag tror att väldigt många tycker det är kul, när folk provar brukar de gilla det. Nu för tiden är det många som inte kan sy i en knapp i byxorna tillexempel men det är ju bra att kunna. Intresset för och kunskapen om slöjd bortprioriteras hela tiden för andra intressen som bollsport och instrument och kanske lite dans.

Om du får välja, blir det syslöjd eller träslöjd?
– Om jag är tvungen att välja så väljer jag textil. Men jag tycker det är väldigt roligt att tälja. På kursen kommer vi att arbeta i många material, både papper, tyg, plåt och trä.

Publicerad 03 September 2012 03:00