Åsa Anderberg talar sig varm för eklogiska varor. Foto: Lena Karlsson

Åsa Anderberg talar sig varm för eklogiska varor. Foto: Lena Karlsson

”Närproducerat behöver inte betyda ekologiskt”

Ekologisk gårdsbutik utanför Bjärred vill vara ett alternativ året om

Av
Lena Karlsson

BJÄRRED. Hos familjen Anderberg utanför Bjärred har det odlats giftfria grönsaker sedan 70-talet. På senare år har de dessutom en egen gårdsbutik med grönsakerna från de egna odlingarna.
– Många blandar ihop närproducerat och ekologiskt. Men att någonting är närproducerat behöver inte betyda att det är miljövänligare, säger Åsa Anderberg.

I gårdsbutiken finns bara ekologiska KRAV-certifierade varor. Men även om det mesta kommer direkt från den egna gården finns där även andra varor.
– För oss är det viktigare att det är ekologiskt odlat än närproducerat. Bara för att grannen odlat något på sin gård är det inte säkert att det är bra. Det kan vara besprutat med massor av gifter.

Åsa Anderberg hävdar att konsumenterna söker sig till gårdsbutiken av olika skäl. Några kommer dit för att handla ekologiskt medan andra kommer dit för kvalitetens skull.
– Många påstår att det smakar bättre med ekologiskt odlade grönsaker. Eftersom vi alltid har ätit ekologiskt kan vi inte säga om det är någon skillnad. Men har man väl börjat äta ekologiskt är det nog svårt att gå tillbaka till konventionellt odlad mat.

Men som konsument är det inte alltid så lätt att välja rätt. Det finns många parametrar att ta hänsyn till, menar Åsa Anderberg vidare.
– Vissa konsumenter väljer helst svenska varor. Men det är inte säkert att det är miljövänligare.

Det finns både för- och nackdelar med ekologisk odling. Till fördelarna hör att odlaren slipper hantera gifter i arbetet och att konsumenten får mat som inte innehåller giftrester. Samtidigt finns det nackdelar med att odla ekologiskt.
– Odlingarna är mer känsliga för skadeangrepp och det kräver mer arbete. Man vet aldrig riktigt hur resultatet blir.

Eko-Skafferiet har inte endast öppet under sommaren. När de egna grönsakerna tagit slut i januari köps motsvarande varor in från andra ekologiska varor.
– Vi vill vara ett alternativ för den som vill äta giftfri ekologiskt odlad mat året om, säger Åsa Anderberg.

MISSA INTE!

Eko-Skafferiet har öppet under Upplev Lundaland den 26 maj mellan 10-16. Ordinarie öppettider är fredagar 14-19 och lördagar 10-16. Adressen är Västervångsvägen 13 vid Löddesnäs i Bjärred.

Publicerad 23 May 2012 12:00