Birgitta Möller. Foto: Privat

Birgitta Möller. Foto: Privat

Hallå där Birgitta Möller…

planerar att starta en slöjdklubb för barn i höst.

Av
Johanna S. Johansson

Vad är en slöjdklubb?
– Den finns i hela landet, barn mellan 7 och 14 år får utforska hemslöjdens spännande material och verktyg. Verksamheten består av lokala klubbar med mellan fem och tolv barn i varje grupp. En specialutbildad handledare visar materialens möjligheter och lockar fram barnens naturliga upptäckarglädje och kreativitet.

Vad är det för tanke bakom?
– Jag tycker det är viktigt att visa barn hur roligt och stimulerande det är att skapa saker med händerna – och då menar jag inte att sitta framför en dator och spela datorspel. Burlöv har redan en slöjdklubb med många trogna deltagare och i Lomma kommun bor det 1000 fler unga mellan 7 och 14 år så visst borde det gå att driva samma typ av verksamhet här?
Det kan väl inte vara så att samtliga unga endast är intresserade av fotboll, tennis, handboll, instrumentspelande eller dans? Jag tror ändå att det finns minst 10-20 stycken barn som vill ha en annan fritidsaktivitet.

Vad kan man ha för nytta av att ha gått en slöjdkurs?
– Barnen kan utveckla sin förmåga att träna problemlösning, kunna se möjligheter och göra var och värdera dem för att ta beslut om nästa steg – saker som efterfrågas av många arbetsgivare nuförtiden.
Och det finns forskare som menar att det finns ett klart samband mellan det halverade antalet slöjdtimmar och den sjunkande matematikkunskapen bland de svenska eleverna. Slöjd innehåller mycket matte, och det gäller både textil- och trä-/metallslöjden.

Vad krävs för att det ska bli av?
– Jag har försökt intressera Kulturskolan i Lomma/Bjärred men de hade inga pengar. Förhoppningsvis går det att inleda samarbete med ett studieförbund. Jag hade isåfall tänkt mig kurser både under terminen, men även lovkurser/slöjdläger och helgworkshops.

Publicerad 06 March 2012 11:00