Hantverk hjälpte dem igenom sorgen

Ljusstakar blev paus i vardagen efter dotterns död

Av
Erika Oldberg

LOMMA. När dottern Isa dog i cancer bara drygt ett år gammal behövde Emma och Stellan Nordahl någonting att skingra sorgen och tankarna med. Det blev ljusstaketillverkning av sprinklerrör och takpannor. Delar av intäkterna går till Barncancerföreningen Södra.
- När Isa hade dött hängde vi mycket på byggvaruhus, berättar Emma Nordahl.
Anledningen? Hemmets fyra väggar kändes för trånga och de var ofta ute och körde med bilen om kvällarna. För att hålla sig aktiva tills de blev tillräckligt trötta för att kunna somna snabbt och få paus från alla tankar, förklarar de.

Byggvaruhusen hade öppet sent. "Alldeles underbart" säger Emma.
Och där, i anonymiteten, men ändå med människor runtomkring sig, föddes idén att tillverka ljusstakar. Järnrör som används för sprinklers och tegelpannor blir i makarna Nordahls händer till ljusstakar.

Sorgen lugnare
Nu är det fem år sedan dottern dog. Sorgen är lugnare, Emma beskriver sina tankar på dottern som lugna och fulla av glädje och stolthet. Ljusstaksproduktionen är fortfarande i full gång. De har tidigare sålt sina ljusstakar på Designtorget och säljer nu via olika inredningsbutiker i Skåne. De är också med på Julrundan i Lomma.

Tio procent av intäkterna går till Barncancerföreningen Södra. En förening som hjälpte dem mycket när de själva låg på sjukhus i nästan tio månader i sträck med sin sjuka dotter. Barncancerföreningen är en del av Barncancerfonden. Men där den sistnämnda ger bidrag till cancerforskning så ger Barncancerföreningen i stället stöd till sjuka barn och deras familjer. De ordnar till resor för de barn som är tillräckligt starka, de tar med barnen på teater och bio. Utöver det ordnar de också samtalsgrupper för till barn som har ett sjukt syskon, de hamnar annars ofta helt i skuggan av sitt sjuka syskon och far illa av det, säger Stellan och Emma.

Vänlighet och värme från andra
När de själva var på Lunds barnsjukhus med sin dotter så kom medlemmar från Barncancerföreningen Södra dit och lagade mat några gånger i månaden.
- Det blev som en liten paus med vardag mitt i den där tillvaron som är så oerhört påfrestande och så långt från vardag man kan komma, säger Emma Nordahl.
Under de år som de tillverkat och sålt sina ljusstakar har de träffat väldigt många människor. Stellan Nordahl berättar om timslånga samtal med främlingar öppnat sig för honom och berättat om sina egna livstrauman - förmodligen eftersom han och Emma själva var så öppna med sin sorg efter dottern.

Efter vad de gått igenom är Stellan och Emma Nordahl övertygade om att det gäller att bemöta även sjuka personer som människor och inte bara som patienter, och med en positiv livssyn – i det ingår att låta sjuka barn känna att de är barn och till exempel få komma iväg på bio eller teater. De är ju inte bara patienter utan fortfarande barn, som busar och leker, säger Emma Nordahl.

Publicerad 06 December 2011 03:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag