Från en vårdcentral cirka tio mil från tandkliniken kan Lena Irwe endast bedriva mycket primitiv tandvård. Foto: privat

Från en vårdcentral cirka tio mil från tandkliniken kan Lena Irwe endast bedriva mycket primitiv tandvård. Foto: privat

Vill ha bättre tandhälsa i tredje världen

”Fattiga människor har inte råd att gå till tandläkaren”

Av
Lena Karlsson

LOMMA. – Jag visste redan som liten att jag ville göra något ideellt. Men missionär kunde jag inte bli. Så inleder huvudpersonen i Röda tråden svaret på frågan Marie Jönsson ställde förra veckan: Varför valde du att engagera dig i Tandläkare utan gränser?

Lena Irwe blev färdig tandläkare 1980. Sedan dess har hon bland annat jobbat på Folktandvården i Lomma och Bara och har bott utomlands i Singapore och USA. Nu bor hon i Bjärred och har sedan fem år tillbaka återvänt till tandvårdshögskolan i Malmö.

– Jag undervisar, forskar och tar hand om narkospatienter. Jag är både klinisk och teoretisk lärare och älskar att undervisa och handleda studenter.

Årets solstråle
Entusiasmen verkar smitta av sig på studenterna. I våras blev hon utnämnd till Årets solstråle av studenterna.
– Det var jätteroligt att få det priset, säger hon stolt.

Vid sida om sitt arbete är hon engagerad i Tandläkare utan gränser. Organisationen bildades 2009. Sedan förra året sitter Lena Irwe med i styrelsen där hon ansvarar för volontärverksamheten där hennes uppgift bland annat är att välja ut vilka som ska åka. Än så länge är de verksamma i Zimbabwe men hoppas på att snart även kunna skicka volontärer till Etiopien.

Innan den svenska Tandläkare utan gränser bildades var Lena Irwe med i den danska Tandsundhet utan gränser. Då åkte hon bland annat till Kambodja.

– Det finns så många fattiga i världen. En studie från Filippinerna visar att tandvärk är en stor anledning till att barnen inte går till skolan. Men när barnen började borsta tänderna i skolan blev tandhälsan mycket bättre.

Prioritera det akuta
En viktig del av arbetet är att arbeta med förebyggande tandvård. Men när Lena Irwe åker ut tillsammans med de andra volontärerna som kan vara både tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor handlar det framför allt om akuta behandlingar.

– Fattiga människor har inte råd att gå till tandläkaren. Därför får vi prioritera dem som har akut tandvärk och helt enkelt dra ut de tänder som det gör ont i.

Volontärerna som åker ut gör det på sin semester. Resa och uppehälle betalar de själva. Hittills har de inte fått några stipendier som kan finansiera volontärverksamheten. I biståndet prioriteras sjukvård framför tandvård.

– Det är fullt förståeligt att man kanske inte tänker på tandhälsan i första hand om människor lider av HIV, AIDS eller malaria. Men det känns viktigt att kunna hjälpa dem att åtminstone slippa tandvärken.
800 barn i kö
I Zimbabwe är Tandläkare utan gränser verksamma på tre platser. I huvudstaden Harare finns en klinik. Men i de mindre orterna Old Mutare och särskilt i Mutambara som ligger långt ute på landsbygden är förhållandena helt annorlunda.
– Där handlar det om att åka ut med en väska fylld av instrument. När jag var där sist var det 800 barn och även vuxna som ställde upp sig i kö för att få en gratis undersökning.

Även om det i dag mest handlar om att behandla akuta åkommor och smärta är Lena Irwe noga med att poängtera att det på sikt handlar om att bygga upp hjälp till självhjälp.
– Om vi arbetar förebyggande i dag så slipper vi åka ut och göra de akuta behandlingarna imorgon.

Kön ringlar sig lång i väntan på undersökning. Foto: Lena Karlsson

Kön ringlar sig lång i väntan på undersökning. Foto: Lena Karlsson

Lena Irwe

Bor: I Bjärred. Ålder: 55 år. Familj: Man och två barn. Bästa filmen: "Raise the red latern" av Zhang Yimou. Senast lästa bok: Debattboken "Eating animals" av Jonathan Safran Foer. Godaste maten: Vällagad indisk vegetarisk mat. Då skrattar jag: Av alla tokigt felstavade sms jag får och själv råkar skicka Smultronställe: De flesta platser i gryningen. Det visste ni inte om mig: Jag ska försöka springa New York Marathon den 6 november. Frågan går vidare till Yonas Aberra: Hur har färden gått från Etiopien till Lomma?

Publicerad 29 August 2011 03:00