INSPIRATION. Trädgårdscoachen Eva Hedgate vill inspirera och motivera folk att ta hand om sina trädgårdar, utan att komma med pekpinnar. – Jag jobbar för levande trädgårdar och tycker att det ska synas att det bor folk där, säger hon. foto: anja degerholm

INSPIRATION. Trädgårdscoachen Eva Hedgate vill inspirera och motivera folk att ta hand om sina trädgårdar, utan att komma med pekpinnar. – Jag jobbar för levande trädgårdar och tycker att det ska synas att det bor folk där, säger hon. foto: anja degerholm

Coachen som ger dig gröna fingrar

”Behöver inte vara svårt att få en ombonad trädgård”

LOMMA. För många villaägare är trädgården inte den prunkande oas man drömmer om, utan snarare en ständig källa till dåligt samvete. Det vill trädgårdscoachen Eva Hedgate ändra på.
– Mitt jobb är att inspirera och motivera, och visa att det inte behöver vara så svårt att få en ombonad trädgård, säger Eva Hedgate.
Hon har alltid haft ett stort trädgårdsintresse och gick därför en coachutbildning för att kunna hjälpa andra med sina trädgårdar. Efter att ha jobbat många år i en hobbybutik bestämde hon sig för några månader sedan att starta företaget Vardagsinpiration, och riktar sig i första hand till privatpersoner som kört fast med sin trädgård. Om man inte vet hur det ska se ut eller hur man sköter sin trädgård.
– Det jag framför allt kan hjälpa till med är att hitta ett helhetskoncept. Till exempel att hitta undervegetation vid ett barrträd så att området runt trädet blir lite trevligare.

Eva Hedgate menar att många inte har någon uppfattning om hur tidskrävande trädgården är. Hon försöker därför att vägleda sina kunder för att kunna anpassa växterna efter hur mycket tid man vill lägga.
– Jag utgår alltid ifrån det som redan finns, och planerar utifrån det. Men även den personliga smaken; om man gillar blommor, träd eller häckar.
– Dessutom ändras behoven med tiden. När barnen växt upp kanske man kan byta ut lekstugan mot ett växthus.

Eftersom klimatet är så gynnsamt i Skåne är urvalet stort när det gäller vilka växter man kan odla.
– Det är bara att välja och vraka. På en varm innergård kan man till och med odla olivträd, berättar Eva som själv har ett aprikosträd i sin trädgård.
Det enda problemet i det platta skånska landskapet är problem med översvämningar vid kraftiga regn. Evas råd är att plantera fukttåliga växter som kan stoppa upp vattnet.
– Man kan till exempel plantera en björk, som suger mycket vatten.

Evas tips för en grön oas

Blanda träd, buskar och perenner. Planera trädgården så att det alltid finns något som blommar. Till exempel vita tulpaner som blommar i april, blåa irisar som blommar i början av sommaren och vita rosor i slutet av sommaren. Det är en kul utmaning som även en amatör kan klara av. Ha växter i din trädgård som speglar dina intressen. Om man gillar att klippa gräset, ha en större gräsmatta, eller om man gillar att fotografera blommor, ha fler rabatter.

Publicerad 04 May 2011 03:00