MÅLVAKT. ”Det är inte alla som ställer sig i ett mål för att frivilligt stå där och få bollar på sig” säger Emma Friberg om sin plats i laget. Foto: Lena Karlsson

MÅLVAKT. ”Det är inte alla som ställer sig i ett mål för att frivilligt stå där och få bollar på sig” säger Emma Friberg om sin plats i laget. Foto: Lena Karlsson

Målvakten som satsar på att bli proffs

Världsmästaren Emma Friberg går i mammas fotspår

Av
Lena Karlsson

LOMMA. "Jag vill bli handbollsproffs. Det har jag alltid velat. Så det tänker jag satsa på", svarar Emma Friberg på den fråga som Fredrika Werner ställde i förra veckans röda tråden.

Hur tänker du satsa på handbollen i framtiden? löd spörsmålet till Emma Friberg som nyligen blev världsmästare i damernas landslag i handboll för juniorer vid en match i Dominikanska republiken.
– Det kommer att bli mycket träning. Men framför allt tänker jag ha riktigt roligt, fortsätter hon. Att hon valde att satsa på just handboll är ingen slump. Hon kommer från en riktig idrottsfamilj.
– Jag är uppväxt med det. Min mamma var elithandbollsmålvakt. Så jag går i hennes fotspår, berättar hon.

I sammanlagt tio år har Emma Friberg spelat handboll. Moderklubben är Kävlinge HK, det vill säga samma handbollsklubb som mamma Maria Friberg och moster Boel Eriksson spelade i.
För fyra år sedan gick Emma Friberg över till Lundagård. Men senare när handbollsklubben inte längre hade råd att satsa på ett damlag slogs de samman med H 43:s damlag.
– Så nu spelar jag i H43/Lundagård. Vi avancerade från division två till att vinna division ett vilket tog oss direkt in i elitserien.
Snart startar allsvenskan i damhandboll där sex lag från södra möter sex lag från norra Sverige.
– Det är jättebra att alla lag kan mötas och utvecklas. De södra lagen har alltid varit bättre än de norra, säger Emma Friberg.
Allsvenskans första match äger rum den 13 september och blir ett riktigt Lundaderby med H43-Lundagård mot Lugi.

Vad är då tjusningen med handboll?
– Gemenskapen, och att det går så fort. Det är ett snabbt och tufft spel som påminner lite om en kampsport. Man möts man mot man samtidigt som det är ett lagarbete.
Som målvakt är Emma Friberg extra utsatt.
– Men har man bara det rätta tänket så löser det sig. Det handlar mycket om at göra taktiska drag. De försöker lura mig och jag försöker lura dem, så få man se vem som vinner.
Den som liksom Emma Friberg vill bli proffs inom damhandbollen i Sverige får flytta till Danmark, Norge eller Tyskland.
– Jag vill gärna dit, för där är damhandbollen mycket större än här i Sverige. Ett danskt lag i division ett ligger till exempel på samma nivå som ett svensk lag i elitserien.

Till vardags går Emma Friberg på Consensum vård- och hälsogymnasium i Lund. Eftersom hon tränar nio pass i veckan har hon fåt ett specialschema. Den enda dagen i veckan som hon är ledig från träningen är söndagen.
– Då umgås jag med min familj och vänner. När jag vill koppla bort handbollen och skolan brukar jag promenera vid havet och lyssna på musik.


VINNARE. ”Det är en rejäl puff framåt för svensk damhandboll att vi vann Junior-VM” säger Emma Friberg. Foto: Lena Karlsson

VINNARE. ”Det är en rejäl puff framåt för svensk damhandboll att vi vann Junior-VM” säger Emma Friberg. Foto: Lena Karlsson

Emma Friberg.

Bor. I Lomma. Ålder: 17 år. Familj: Mamma, pappa och en bror. Senaste filmen: Sagan om ringen. Bästa boken: Ondskan av Jan Guillou. Favoritmusik: Jag lyssnar på allt. Godaste maten: Tacos. Då skrattar jag: Jag har alltid ett leende på läpparna. Gör mig arg: När någon sviken en. Det visste ni inte om mig: Att jag kan spela halvakustisk gitarr. Frågan går vidare till fotbollspelare Stina Stadig som numera spelar i Lunds BK. Saknar du tiden i Nike?

Publicerad 28 August 2010 03:30