Katarina Norling funderar på vilka färger de nya aluminiumkulorna ska ha. Foto: Lena Karlsson

Katarina Norling funderar på vilka färger de nya aluminiumkulorna ska ha. Foto: Lena Karlsson

Av
Lena Karlsson

KONST. Hon funderar en stund innan hon bestämmer sig för vilken färg en av de borttagna aluminiumkulorna på hennes skulptur ska ha.
- Den ska vara röd, säger hon till slut.
Senare förklarar hon att hon hade kunnat utgå från bilder på hur "Bobos hjärta" såg ut från början när hon bestämde vilken färg det skulle vara på billacken på de aluminiumkulor som nu ska sättas dit igen. - Men jag ville att det skulle vara stundens val.
Katarina Norling bor i Stockholm men var nyligen i Alnarp för att inleda den första omgången av renoveringen av sin skulptur. Vid hennes sida fanns Bela Reller från Remaljeringsbolaget i Malmö. Han var även med 1995-96 då arbetet med "Bobos hjärta" som är gjuten i aluminium inleddes.

Saknades ett hjärta

Skulpturen kom till efter en beställning från Statens konstråd. Den var en del av omvandlingen av det som tidigare var en ladugård men som i dag bland annat rymmer SLU Alnarps bibliotek. Beställningen förgicks av en tävling där valet stod mellan Katarina Norling och Malmökonstnären Rolf Wilhelmsson. När det blev klart att det var Katarina Norling som fick uppdraget flyttade hon en tid in i ett rum på Alnarp. Ganska snart växte idén om att göra ett hjärta ute på gårdsplanen fram.
- Jag tyckte att det saknades ett hjärta på denna plats dit alla vägar liksom ådrorna i ett blodomlopp ledde. När jag utformade skulpturen utgick jag från ett medicinskt människohjärta. Under en resa i Italien hade min mor just avlidit av en hjärtattack. De färgade kulorna på "Bobos hjärta" är som uppförstorade pärlor från ett av hennes halsband.

Oväntade reaktioner

Vid invigningen 1996 väckte skulpturen oväntade reaktioner från studenterna på Alnarp, inte bara hos dem som läste till lantmästare utan också hos dem som läste till landskapsarkitekt. Natten före invigningen försökte någon forsla bort skulpturen.
- De som var emot skulpturen demonstrerade med plakat och ringde till pressen. När jag höll en presentation av verket en tid före invigningen var det rena lynchstämningen. En landskapsarkitekt ifrågasatte varför konstnärer skulle få göra "som de ville" medan de själva var tvungna att hålla sig till vissa regler i samhället. En annan blivande landskapsarkitekt sa att hon mådde så dåligt av verket att hon inte ville ta dit sin familj och släkt.
- Studenten i fråga tyckte att skulpturen beskrev naturen som sjuk. Men som jag ser det är den lite som ett slags frukt, särskilt nu när en del av knopparna har trillat av. Så jag tycker inte att den är så långt från naturen.

Sjöstjärna och snäcka

Förutom "Bobos hjärta" har Katarina Norling gjort en offentlig skulptur i Bergsjön i Göteborg. "Inne i Björns rum" är utformad som en sjöstjärna. En tredje skulptur finns i Visby och ser ut som en stor snäcka. "Balladen om vaktchefen" heter den.
- Det finns kopplingar mellan mina tre skulpturer i Alnarp, Göteborg och Visby. Tillsammans bildar de en triangel på Sverigekartan. Så plötsligt ingår "Bobos hjärta" i ett triangeldrama.
Just nu är Katarina Norling aktuell med en utställning på Jönköpings länsmuseum tillsammans med Acke Hydén, samma person som var Statens konstråds projektledare för "Bobos hjärta" i Alnarp. Andra steget i renoveringen av skulpturen sker i vår när det har blivit varmt då den ska tvättas ren med algmedel och målas på plats.

null

Publicerad 20 October 2008 14:20