Foto: Polisens förundersökning.

Storbedragare beställde varor för 172 000 kronor i andras namn

Polisen grep mannen vid paketutlämning

SKÅNE.

Den 29-årige mannen från Malmö handlade en värmekamera, drönare, klockor och kläder för över 172 000 kronor i andra personer och företags namn. Bland de drabbade finns bland andra en psykolog, ett taxibolag och en känd restaurang. Men vid en paketutlämning väntade polisen som grep mannen.

Av
Felix Alnemark

Polisen fick tips av Postnords säkerhetspersonal om att två paket skulle lämnas ut på Ica Supermarket Mariastaden. Paketen misstänktes vara en del av återkommande internetbedrägerier.

Den 31 januari inväntade polisen i hemlighet att någon skulle hämta ut försändelsen. Den 29-årige mannen greps på platsen och efter att ha kontrollerat hans mobiltelefon uppstod misstanke om ytterligare brott.

Utlämningen av olika paket har skett hos olika postombud i Skåne med ID-handlingar tillhörande andra personer.

Mannen har suttit häktad i tre månader fram till rättegången i Helsingborgs tingsrätt. Han döms nu till sex månaders fängelse för sex fall av bedrägeri och ett fall av försök till bedrägeri. Mannen dömdes så sent som i november förra året till fängelse i tio månader för bland annat fem stölder. Den domen är överklagad.

De drabbade

En ingejörsfirma i Helsingborg fick kläder för 35 000 kronor beställda i sitt namn.

Ett byggföretag i Lomma fick en drönare och en klocka beställd i sitt namn för nästan 20 000 kronor.

Ett konsultföretaget i pappersindustrin från Båstad fick se sitt namn användas för att köpa en värmekamera från ett Malmöföretag.

Ett transportföretag i Malmö användes till att köpa kläder för 23 000 kronor.

Ett Taxibolag i Landskrona utnyttjades till att beställa kläder för nästan 25 000 kronor.

Den anrika Malmökrogen Bullen användes för att köpa sportkläder. En psykolog i Malmö fick sitt företag utnyttjat för att köpa varor från ett el- och ljusföretag.

Publicerad 07 May 2019 13:18