För att motverka manipulerade mätarställningar inför Bilprovningen ett test där siffrorna kontrolleras och jämförs med tidigare år.

För att motverka manipulerade mätarställningar inför Bilprovningen ett test där siffrorna kontrolleras och jämförs med tidigare år. Foto: Mostphotos.com

Efter fusket – Bilprovningen inför kontroll av mätarställningen

"Vill lugna oroliga kunder"

SVERIGE.

Över 150 000 svenskar kan ha fel mätarställning och många blir lurade när de köper begagnat. För att motverka fusket inför nu Bilprovningen en kontroll och jämförelse av bilens mätarställning.

Av
Andreas Holm

– Vi vill göra något för att lugna oroliga kunder. Därför väljer vi nu att i tillägg till besiktningen kontrollera och jämföra mätarställningen. Kontrollen införs omgående, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors, i ett pressmeddelande.

Det var under förra året som bilhistorikföretaget Carfax publicerade en analys tillsammans med bilsajten Wayke, som visade att över 150 000 bilar har en felaktig mätarställning. I de flesta fall rör det sig om begagnade bilar där mätarställningarna justerats för att kunna få ut ett högre pris för bilen.

"Värdet på bilen påverkas av hur många mil den gått, om någon mixtrar med mätaren för att minska miltalet kan denna alltså tjäna ekonomiskt på detta. Den som köper den begagnade bilen blir med andra ord lurad och bedragen å det grövsta. En bil som har gått mycket längre än väntat dras nämligen ofta med fler fel och skador än en nyare variant som inte gått så långt.", skriver Carfax på sin hemsida.

För att motverka bilar med avvikande mätarställningar inför nu Bilprovningen en extra kontroll. Där jämförs siffrorna med de som finns registerade från föregående år i Transportstyrelsens databas. Eftersom kontrollen inte ingår i föreskrifterna kommer en eventuell avvikelse att noteras under "bra att veta" i protokollet meddelar Bilprovningen.

Däremot kan det vara svårt att exakt veta om mätaren manipulerats på en importerad bil.

– Om du ändrar mätarställningen mellan besiktningarna här i Sverige då åker du dit. Det fångas ju upp. Men vid importer är det svårare. Det finns exempel även där bilhandlare inte haft en aning om att bilen de försökt sälja var manipulerad, säger Martin Fransson, vd för Wayke, i en intervju med Aftonbladet.

Kontrollen infördes i hela landet den 25 januari 2019.

Publicerad 29 January 2019 06:00