Tiger Tegenrot höjer segerbucklan (t.v). Till höger hoppar centern upp och ger Sverige poäng mot Norge i finalmatchen.

Tiger Tegenrot höjer segerbucklan (t.v). Till höger hoppar centern upp och ger Sverige poäng mot Norge i finalmatchen. Foto: Privat

En svensk Tiger grävde guld i England

Vann mästerskap med juniorlandslaget – nu är målet att nå eliten

BJÄRRED. 2016 blev det silver i nordeuropeiska mästerskapen. Två år senare kammade Tiger Tegenrot hem svenskt guld med juniorlandslaget i volleyboll.

Av
Andreas Holm

– Det är en enormt skön känsla att få revansch och vinna guld denna gången, säger den 18-årige volleybollspelaren från Habo Ljung.

På vägen mot guld besegrades både Färöarna och Norge i gruppspelet och i semifinal slogs värdlandet England ut med 3–1. I finalen stod svenskarna öga mot öga med norrmännen. Endast ett nät skiljde lagen åt. De två första seten vann Sverige utan några problem, sedan vände Norge och vann ett. Allt kom att avgöras i det fjärde setet.

– Vi tappade greppet, och visste att vi gjort liknande i turneringen i våra tidigare matcher. Då hämtade vi hem det på slutet av seten, berättar Tiger.

Norge gick mot seger, hade övertaget och matchboll. Då tände det blågula laget till, vände 22–24 till seger med 27–25 vilket innebar 3–1 och guld i nordeuropeiska mästerskapen, NEVZA. Sveriges damer var inte sämre och kammade även de hem medalj av ädlaste valör.

– Så klart var det väldigt kul. Laget visade att vi kunde prestera på topp och var starka att vända ett underläge.

Till vardags spelar Tiger Tegenrot, som fostrades i KFUM Malmö, i skollaget RIG Falköping, där han läser sista året på volleybollgymnasiet. Där blir det dels matchande i allsvenskan mot de absolut bästa svenska lagen, dels mot utländskt motstånd.

– Tidigare gällde bara allsvenskan, nu spelar vi en match mot varje allsvenskt lag och sedan blir det utländskt motstånd. Det är både utvecklande och man lär sig spela bättre mot bra lag, förklarar Tiger.

Tiger Tegenrot (t.h) under en match i nordeuropeiska mästerskapen.

Tiger Tegenrot (t.h) under en match i nordeuropeiska mästerskapen. Foto: Privat

Det ger också ett kvitto på om man duger högre upp i divisionerna och så kan man visa sina kvaliteter för internationella lag.

– Drömmen vore att bli utlandsproffs, gärna i Italien, men vägen dit är lång och tuff. Jag känner en kille (Jacob Link, från Lunds VK, reds anm.) som fick kontrakt i italienska högstaligan, men inte fick spela en enda match. Nu får han spela betydligt mer fast i ett lag i Serie 2.

– Och han är ändå en landslagsspelare, tillägger Tiger.

Bjärredskillen vet hur tufft det kan bli och tackar inte nej om chansen dyker upp efter studenten. Just nu är klubbadressen Engelholms VK, där han spelar allt från JSM till USM. Men herrlaget spelar i division 1 och Tiger vill högre. Samtidigt vill han arbeta sig mer ut på kanten på volleybollplanen.

– Som det är nu får jag spela mycket center. Där måste man vara lång och jag är ju bara 194 centimeter, och det är ganska kort när det gäller en center. Helst vill jag spela höger spiker, eller vänster, får då får du vara mer delaktig i spelet. Jag vill till ett elitlag efter studenten, målet är först Sverige sedan utlandet, säger Tiger Tegenrot.

Fakta: Nordeuropeiska mästerskapen

Sverige blockade Norge dubbelt upp när både juniordamerna och herrarna vann guld i U19-mästerskapet som avgjordes i slutet av oktober i England. En rad skånska spelare var med i båda lagen. Förutom Tiger Tegenrot kan följande skåningar titulera sig mästare i NEVZA: Catarina Cooper (KFUM Malmö), Filippa Brink , Tilde Thun, Alfred Brink, Max Petersson, Gustav Thor (samtliga Engelholms VS).

Resultat

Damfinal: Sverige-Norge 3–2 (22–25, 25–23, 14–25, 25–20, 15–11)

Herrfinal: Sverige-Norge 3–1 (25–14, 25–16, 20–25, 27–25)

Publicerad 05 November 2018 08:00