Fruktad kycklingsmitta minskar

Smittskyddsläkaren: "Det är en vändning vi ser nu"

SKÅNE.

Antalet anmälda fall av campylobacterinfektion minskar och färre smittas inom Sverige. God livsmedelshantering och striktare rutiner inom köttindustrin tros vara del av orsaken.

Av
André Kvist

Rekordåret 2016 landade man på 1 438 fall men sedan dess har antalet anmälningar dalat i Skåne och nationellt.

– Insjuknandet minskar i hela Sverige. Man har haft problem inom köttindustrin men med rutinförbättringar har vi börjat komma till bukt med det, säger Eva Melander, smittskyddsläkare vid Smittskydd Skåne.

De första fem månaderna anmäldes 296 stycken fall i Skåne. Om trenden fortsätter i samma hjulspår väntas man landa under tusen fall, något som inte skett sedan 2009. Men under juli och augusti väntas det komma något av en topp.

– Det är främst då vi är ute och turistar och hämtar hem det. Så även grillsäsongen, alla steker inte igenom köttet. Det finns flera förklaringar men det är lite fler fall på sommaren.

Siffrorna rör Skåne och sträcker sig till den sista maj.

Siffrorna rör Skåne och sträcker sig till den sista maj. Källa: Folkhälsomyndigheten

Bakterien finns framförallt i färsk kyckling men återfinns även hos andra djur och i orenat vatten. Drabbade insjuknar akut med diarréer, magsmärter, kräkningar och feber. En annan vanlig komplikation är ledbesvär.

– Man ska ha stor respekt för denna sjukdom. Är man sjuklig i övrigt kan det orsaka allvarliga konsekenser framförallt för äldre och sköra personer. Man kan bli kraftigt uttorkad och sätta belastning på hjärtat, man kan bli rejält dålig, säger Eva Melander.

Bättre rutiner inom köttindustrin och en ökad medvetenhet om sjukdomen ses som förklaringar till minskningen. Samtidigt har antalet fall som sker inom landets gränser minskat rejält. I år uppges 29 procent vara smittade i Sverige. Den siffran var på höga 57 och 63 procent de två föregående åren.

– Det var oroväckande att vi såg det öka inom Sverige, utomlands är det vanligare, det är den vändningen vi ser nu.

Publicerad 04 July 2018 09:32