Kö till skånska slakterier: "Det börjar bli riktigt allvarligt"

Torkan gör att bönder tvingas skicka djur till slakt

SKÅNE.

Trycket på slakterier runt om i Skåne är hårt när lantbrukare tvingas slakta sina djur på grund av torkan.
– Det här börjar bli riktigt allvarlig. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Pär-Ola Andersson, vd på ett slakteri utanför Vinslöv.

Effekten av torkan som inte bara Skånes utan stora delar av landets bönder har blivit markant hos slakterierna. Torkan har orsakat foderbrist och många köttproducenter tvingats skicka sina djur till slakt, vilket har lett till att det blivit svårt att få slakttider.

På slakteriet Skånska Vilt utanför Vinslöv är man fullbokade till och med april nästa år.

– Många bönder är oroliga för vintern och har fått börja ta av fodret som skulle användas då. Söktrycket på slakttider är otroligt stort – jag har aldrig sett något liknande, säger Pär-Ola Andersson, vd på slakteriet.

Han menar att man från företagets sida vill försöka hjälpa bönderna så gott det går, men att det inte finns ekonomi i att slakta bara för slaktandets skull.

– Vi kan inte slakta mer än det kött vi kan sälja. Som det ser ut nu börjar nötköttmarknaden mättas till följd av att så många djur slaktas redan nu. Eftersom den offentliga sektorn som skolor inte är igång under sommaren så minskar köttefterfrågan och nu tvingas vi jaga nya kunder och restauranger för att bli av med köttprodukterna, säger Pär-Ola Andersson.

Läget är ekonomiskt allvarligt både för lantbrukare och slakterier, när köttöverskottet pressar ned priserna, enligt Pär-Ola Andersson.

– De flesta skånska slakterier har inga tider. Kommer inte ordentligt regn inom ett par-tre veckor är det riktig katastrof. Då kommer lantbrukarna i värsta fall få avliva djur på gården för att skicka till kadaver, säger han.

Trycket efter slaktttider har även börjat synas hos de småskaliga aktörerna. På Lindegrens slakteri jobbar man främst med lamm och under senaste veckan har efterfrågan på slakt – även på lammsidan – ökat avsevärt.

– Oroliga bönder har problem med foder till lammen och bokar in slakttider långt fram i höst. Eftersom vi är småskaliga och vi förser gårdsbutiker med kött har vi fortfarande tider kvar. Men vi ser en markant efterfrågan. Läget är ansträngt för lantbrukarna – det råder det inget tvivel om, säger David Lindegren som driver slakteriet.

Publicerad 03 July 2018 11:26