Rekordvärmen: Varmaste maj i mannaminne

Högsta medeltemperaturen på 100 år uppmätt i Helsingborg

SKÅNE. Att det är otroligt varmt just nu har nog inte gått någon förbi, men exakt hur varmt är det? Med temperaturer på närmare 30 grader på sina håll är Skåne just nu lika varmt som Thailand.

– Det är ovanligt varmt. Framförallt är det väldigt ovanligt att värmen håller i sig så länge, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Med en medeltemperatur på 15,5 grader í Helsingborg under maj månad kommer 2018 skrivas in i historieböckerna som varmast på över hundra år.

– Vi har digitaliserad data från 1901 och utifrån den har det aldrig varit så varmt i maj som det är nu. Tidigare rekord låg på 14,4 grader, så det har höjts en hel grad vilket är ganska mycket sett till medeltemperatur, säger Malva Lindborg.

När maj summeras under dagen kan man även konstatera att månaden haft hela 15 högsommardagar, det vill säga dagar då temperaturen överstigit 25 grader.

– Så här lång period av hetta har vi aldrig tidigare haft i alla fall inte vad jag känner till, säger Malva Lindborg.

Och värmen ser ut att hålla i sig ett bra tag till. Under dagen väntas temperaturer upp mot 28 grader i norra Skåne och även nästa vecka spås bli varm.

Några större skyfall väntas inte under lång tid framöver

– Tisdag och onsdag kan bli något svalare med temperaturer runt 20 grader, men i stort håller värmen i sig och högtrycket ser inte ut att ge vika. Eventuellt kan det komma någon lokal skur under morgondagen, men det är ytterst osäkert. Några större skyfall väntas inte under lång tid framöver.

Personer tillhörande riskgrupper uppmanas därför att vara försiktiga.

– Det handlar främst om äldre och unga sjuka för vilka värmen kan vara väldigt påfrestande. Uppmaningen som vi går ut med i samråd med läkare är att vara noga med att dricka, hålla sig i skuggan och gå in om värmen känns allt för tryckande, säger Malva Lindborg.

Till följd av torkan har SMHI även utfärdat en varning för gräs- och skogsbrand i området. Det är extremt torrt och räddningstjänsten utfärdade redan i förra veckan grill-och eldningsförbud i länet.

Vad gäller bevattning gick Sydvatten och VA Syd under helgen ut med en uppmaning om att hushålla med vattnet.

"Det är värmebölja och det gör att det går åt ovanligt mycket vatten. Nu behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt", skrev de i ett pressmeddelande.

Enligt Mattias Gustavsson på SGU är det framförallt i nordvästra Skåne det är brist på vatten.

– Där ligger grundvattennivåerna under det normala för årstiden. I övrigt är vattenmagasinet på normalnivå efter vintern. Förhållandena är därmed gynnsammare i år än de var i fjol, säger han.

Om värmen håller i sig kan många med egengrävda brunnar dock märka att vattnet sinar.

– Om man märker att vattnet börjar närma sig brunnsbotten är det läge att se över sin vattenkonsumtion och inte använda vatten i onödan. Även om det kommer regn under sommaren kommer magasinen inte fyllas på då växtligheten tar den mesta vätan som kommer nu. För att regn ska påverka grundvattnet krävs det att det kommer väldigt mycket under lång tid, förklarar Mattias Gustavsson.

Publicerad 31 May 2018 10:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag