S-topp hoppar av riksdagslistan efter politiskt utspel

"Jag kan inte jobba med den retoriken"

LOMMA. Redan när Stefan Löfven presenterade sin nya stramare migrationspolitik i samband med första maj började Sebastian Merlöv, S-ordförande i Lomma, undra vart partiet är på väg. När Morgan Johansson i dagarna publicerade en tweet om att skärpt migrationspolitik bekostat fri kollektivtrafik för unga, fick han nog och meddelade att han hoppar av riksdagslistan för Socialdemokraterna.

– Det går inte att jobba i en riksdag under de förutsättningarna. Ska jag kunna kunna vara verksam i andra politiska sammanhang kan jag inte hela tiden stå till svars för deras retorik. Det är inte det partiet jag valt att bli medlem i, säger han.

På Socialdemokraternas riksdagslista för den södra valkretsen står Sebastian Merlöv som nummer 13. Några nummer högre står Morgan Johansson som i början av veckan postade en tweet om att gratis sommarresorna för unga kommit till tack vare partiets stramare migrationspolitik. En tweet som Sebastian Merlöv reagerade starkt på.

– Att göra kopplingen mellan stramare migrationspolitik och en reform om gratis resor för unga saknar logik. Hade det handlat om den höjda flyg- eller bensinskatten hade det varit logiskt, men hur man kan göra den här kopplingen förstår jag inte, säger han.

Sebastian Merlöv har nu meddelat sitt parti att han oavsett hur det går i valet inte kommer ställa upp och arbeta på riksdagsnivå. Han kommer dock fortsätta vara ordförande för Socialdemokraterna i Lomma och arbeta regionalt för Skåne.

– Jag kommer inte sitta i en riksdag så länge partiledningen kör den här retoriken. Vissa säger att det är socialdemokratin som förändrats, men jag menar på att det är en partiledning som har ändrat sig. Jag kan stå för en del av förslagen som lades fram i samband med första maj, men jag anser att de kan framföras på ett annat sätt, med hjärta och omtanke och utan freudianska felsägningar, säger han.

Sedan Merlövs beslut om att hoppa av riksdagslistan blivit känt har han fått mycket respons – mest positiv.

– Det är många som hört av sig och sagt att de tycker det är bra att någon säger ifrån och visar civilkurage, säger han.

Morgan Johanssons konversation på twitter hittar du här.

Publicerad 23 May 2018 14:22

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag