Historiska stationen till salu – men inte till vem som helst

Får inte användas som bostad

BJÄRRED. Lomma kommun har lagt ut det gamla järnvägsstationshuset i Bjärred från 1901 till försäljning. Stationen var i fullt bruk fram till 30-talet innan den lades ned, för att återuppstå som en fritidsgård på 70-talet. Nu är stationen till försäljning. Men till vem?

Av
Louise de Bourg

Stationen har 500 kvadratmeter inomhus och en tomt på 6450 kvadratemeter, med både en skatepark och strandkant för 3,5 miljoner kronor. Låter detta som något du skulle vilja flytta in i? Då har du tyvärr otur. Stationen säljs inte som en bostad.

Stationen kommer endast säljas till verksamheter som kommer gagna allmänheten, som restauranger, konferenser, hotell och liknande. Grannen Bjärreds Saltsjöbad kommer snart bli ett naturreservat och kommunen kommer behöva fler turistverksamheter för att komplettera badet. Det är meningen att Gamla Bjärreds station ska bli en av dem. Därför måste alla intressanter lämna in utöver bud deras affärsidé och en presentation av sig själva innan stationen kan bli deras.

– Annonsen verkar ha gått ut till många och flera olika verksamheter har anmält sitt intresse. Vi har redan bokat in visningar, men jag vill inte säga hur många, säger Emelie Jung, mäklare på Skånegårdar.

Stationen är klassad som historiskt värdefull och får inte byggas om. Kommunalråd Anders Berngarn (M) hoppas att stationen återgår till sin forna sekelskiftsglans.

– Huset är en riktig pärla och har det starkaste skyddet. Vi ser gärna att köparen återskapar den gamla glansen i stationsbyggnaden genom att återskapa takhöjden i gamla väntsalen och öppna igensatta fönster och glasdörrar, säger Berngarn till Sydsvenskan.

Vilken köpare vinner då?

– Det är svårbedömt att gissa vems avsikt som är mest passande och vad slutpriset blir. Det blir helt enkelt marknaden som får bestämma. Sedan har ju också kommunen det sista ordet, säger Emelie Jung.

Försäljningen avslutas den 15 juni.

Foto: Skånegårdar AB

Publicerad 11 May 2018 00:00