Svar om Bjärredsmorden kan dröja till sommaren

Westford: "Har inte begärt någon förtur"

BJÄRRED. Tre månader har gått sedan januaridagen då en hel familj hittades död i sin villa i Bjärred. Tidigt i utredningen gick polisen ut med att det rörde sig om en familjetragedi och att föräldrarna i samförstånd avslutat både sina och de båda döttrarnas liv. Men hur och varför tragedin ägde rum har man ännu inte fått svar på och några besked väntas inte den närmsta tiden.

– Det kan hända att det kommer dröja ända fram tills sommaren. Vi har inte begärt någon förtur och vi har ingen frihetsberövad, säger Eva-Gun Westford, presstalesperson för polisen i region Syd.

Den polisiära utredningen är klar och det man inväntar är analysresultat från NFC, Nationellt forensiskt centrum, av fynd gjorda på brottsplatsen samt obduktionsprotokoll från rättsmedicin för att fastställa vad familjen dött av.

Polisen har tidigare gått ut med att svar förmodades komma efter påsk, men nu verkar det som att det kan dröja ytterligare.

– Att vi sa påsk var mest för att lugna massorna. Vi får helt enkelt avvakta tills det blir vår tur, säger Eva Gun Westford.

På NFC analyseras olika fynd som gjorts på brottsplatser. Det kan exempelvis röra sig om vapen, DNA, fingeravtryck, digital utrustning eller annat som kan vara av intresse för utredningen. Vanligtvis får utredaren analyssvaren inom några veckor, men ibland kan det dra ut längre på tiden.

– Det beror på vilken typ av ärende det handlar om och hur många och komplexa undersökningar som ska göras i ärendet. Ibland behöver vi göra undersökningar inom flera olika områden och då tar det längre tid. Vid grova brott som mord, rån och våldtäkt finns ofta mer material än i mängdbrottsärenden och undersökningarna är överlag mer komplexa och avancerade, säger Viktor Högberg, kommunikatör på NFC.

Hälften av de ärenden som rör grova brott blir klara inom 58 dagar eller mindre. För hälften av alla ärenden som kommer till NFC, både mängdbrott och grova brott inkluderade, är handläggningstiden 17 dagar eller mindre.

Om ett ärende är brådskande kan förundersökningsledaren eller åklagaren även begära förtur för att skynda på ärendet.

– Då rör det sig ofta om grova brott där svaren behövs i spaningssyfte, där någon kanske sitter häktad, eller där ett barn är inblandat, förklarar Viktor Högberg.

Vid många förtursärenden tvingas NFC prioritera bland förtursärendena.

Publicerad 05 April 2018 09:25

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag