Foto: Ritzau/Scanpix/Johan Nilsson

Efter morden i Bjärred: Kommunen skärper rutiner

Orosanmälan ska ske per automatik

BJÄRRED. Paret misstänks ha dödat döttrarna och sedan tagit sina liv. Lomma kommun skärper nu rutinerna efter det uppmärksammade fallet i Bjärred. Det rapporterar Aftonbladet

De två döttrarna i familjen fick hemundervisning av medicinska skäl. Kommunen var medveten om att situationen i familjen var ansträngd, men det gjordes aldrig några orosanmälningar till socialförvaltningen.

En internutredning, som ännu inte är avslutad, har hittills inte hittat något som tyder på kommunen begick några fel. Men nu skärps alltså ändå rutinerna.

– Vi har infört en rutin som innebär att vi automatiskt gör en orosanmälan när elever har en frånvaro som överstiger 20 procent. Det gäller även om man har giltiga skäl till frånvaron, säger Ingela Roxenby, chef för Resurscentrum som samlar specialkompetens för barn med särskilda behov, till tidningen.

– Det handlar om att vi ska vara så uppmärksamma som möjligt på vilka behov barnen har, fortsätter hon.

Klockan var strax efter 15 på tisdagen den 9 januari när polisen fick ett samtal om att en person inte kommit till sin arbetsplats. En patrull skickades till personens hemadress. Inne i bostaden hittades två vuxna och två barn döda.

Den 19 januari meddelade polisen att man hittat ett avskedsbrev från föräldraparet som berättade att man varit överens om beslutet att avsluta sina och sina döttrars liv. Anledningen var att de inte såg någon framtid på grund av barnens sjukdom.

Polisen säger sig ha en uppfattning av vad som har skett i villan men inväntar fortfarande svar på olika analyser.

– Nu avvaktar vi resultat från rättsmedicin för obduktionerna och resultat av de tekniska undersökningarna, har polisens presstalesperson Lisa Isaksson Funke tidigare sagt till Lokaltidningen.se

Publicerad 26 March 2018 00:00