Tioåriga Elsas fina gest – tog hand om skadad humla

Fick ett hem hos familjen i fyra månader

BORGEBY. En varm sommardag i slutet av augusti hittade tioåriga Elsa en skadad humla i dikeskanten. Hon tog med den hem till sitt växthus och vårdade den frisk. Fyra månader fick vännerna tillsammans innan Bumblebee somnade in dagen innan nyårsafton.

– När hon dog blev jag väldigt ledsen. Först trodde jag att det var jag som gjort något fel, men sedan insåg jag att humlor nog inte blir så gamla, säger Elsa, som under hösten fått lära sig mycket om släktet Bombus.

Genom sina efterforskningar fick Elsa bland annat veta hur hon skulle inreda boet åt sin lilla kamrat.

– Först visste jag inte så mycket om humlor, men jag sökte information på internet för att ta reda på vad hon behövde för att må bra. Jag inredde ett litet miniväxthus med gräs och blommor. Där satte jag även ner vatten och en sockerbit som hon kunde suga på, berättar Elsa.

Att Bumblebee var en hona tog Elsa också reda på.

– Humlor lever vanligtvis inte mer än ett par dagar, men en befruktad hona, (det vill säga drottningen), kan övervintra. Därför vet jag att hon var en hona, förklarar Elsa.

När Elsa hittade humlan vid sin brevlåda den där sommardagen var hon illa däran.

– Jag trodde först hon var död, men sedan såg jag att hon rörde sig. Jag var rädd att bränna mig, så jag tog jag ett löv som jag bar hem henne på.

Under Elsas omvårdnad blev humlan snabbt pigg igen, men hennes skadade vinge gjorde att hon inte kunde flyga. Istället blev det Elsa som fick se till att vännen, som hon döpte till Bumlebee, fick komma ut och pollinera blommor.

– När vi inte hade så mycket blommor hemma tog jag med henne till Blomsterlandet så att hon ändå skulle få vad hon behövde.

Bumblebee blev snabbt tam och började ta för vana att krypa upp på Elsas finger för att ta sig runt. Förutom Blomsterlandet fick hon även komma på tur till Skrylle och till och med följa med till skolan.

– Kompisarna tyckte det var kul att träffa henne.

Under de fyra månader som Bumblebee och Elsa hade tillsammans oroade sig Elsa hela tiden för sin vän och dagen innan nyårsafton tog det tyvärr slut. Bumblebee begravdes samma dag på en bädd av gräs i en fint dekorerad tändsticksask.

– Där la jag ner ett filthjärta och en sockerbit. Jag hoppas att hon får det bra i humlehimlen.

Bumblebees sista vila.

Bumblebees sista vila. Foto. Privat

Publicerad 12 February 2018 11:49