Edward Blom sjunger om livets goda

"Rätt oväntat om jag ska vara helt ärlig"

MELLO. Efter succén med jullåten ”Nu lagar vi julen” 2016 har gastronomen och matprofilen Edward Blom fått mersmak på musikkarriären. Nu debuterar han i Melodifestivalen med ”Livet på en pinne” som han har skrivit tillsammans med Thomas G:son, Stefan Brunzell och Kent Olsson.

Av
Johan Svensson

– Det känns jätteroligt, men rätt oväntat om jag ska vara helt ärlig, säger Edward.

Bidraget handlar kanske inte helt oväntat om livets glädjeämnen.

– Livet på en pinne kan vara många saker, men här handlar det om god mat och dryck liksom att omge sig av goda vänner och släktingar. Att gå upp i det helt och känna att nu är livet precis som det ska vara.

Vad är receptet på en lyckad melodifestivalkväll?

– Det ska vara en bra blandning och väcka tävlingsinstinkten hos tittaren. Att man går igång på olika saker och kan tycka jättebra om den ena och jättedåligt om den andra. Det är då det blir kul. En del är proffsiga och kan se vilka som är duktiga, men jag tror det är viktigt med ytterligheter så att det blir en show av allting.

Expert som du är, vad har vi i glasen och på tallriken?

– Mousserande rosa vin, med eller utan alkohol, utifrån vad man har för läggning. Munsbitar av olika slag, sådant som man inte behöver skära eller ägna tid på. Melodifestivalen är glitter och glamour, vilket måste gå igen på vad man äter. Det funkar inte att sitta med en burk salta biten.

Vad kan vi förvänta oss av dig?

– Jag kanske inte kommer att ha den bästa sångrösten, men jag hoppas att man ändå tycker att det är ett kul nummer och någonting som skänker lite extra glädje och underhållning.

Kommer du att vara ensam på scenen?

– Nej, det kommer att vara showande runt omkring mig, mycket färg och liv. Jag personligen vill gärna ha en dansande ost med, men det kanske bara är en förhoppning. Vi får se!

BIDRAG (startordningen är i skrivande stund inte presenterad):

RENAIDA

All The Feels

Om artisten: Renaida Braun slog igenom i Idol 2016. Sångerskan gör rollen som prinsessa i turnéaktuella musikalen ”Äventyret Aladdin” parallellt med debuten i Melodifestivalen.

BENJAMIN INGROSSO

Dance You Off

Om artisten: Förra året debuterade han i Melodifestivalen och kom femma med ”Good Lovin”. Nu är Benjamin Ingrosso tillbaka i tävlingen och ställs bland annat mot sin danspartner Sigrid Bernson från Let’s Dance 2014.

EDWARD BLOM

Livet på en pinne

Om artisten: Gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom fick 2016 en stor hit med låten ”Nu lagar vi julen”. Hans citat figurerar även i sommarplågan tillika hyllningslåten ”När man festar festar man” av Adam von Friesendorff. Nu ska han få smaka på Melodifestivalen.

JOHN LUNDVIK

My Turn

Om artisten: John Lundvik är främst känd som låtskrivare åt artister som Isac Elliot, Sanna Nielsen och Anton Ewald. Han har dessutom varit med och skrivit ”When You Tell the World You’re Mine” från Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop. Nu är det hans egen tur att ställa sig längst fram på scenen.

KIKKI DANIELSSON

Osby Tennessee

Om artisten: Det är 40 år sedan hon debuterade i Melodifestivalen med ”Miss Decibel”. Det är också tionde gången Kikki Danielsson deltar i tävlingen – som hon vunnit två gånger. Senast vi såg henne i Melodifestivalen var 2006 med ”Idag & imorgon”.

SIGRID BERNSON

Patrick Swayze

Om artisten: Sigrid Bernson har gjort sig känd som professionell dansare i Let’s Dance. Förra året släppte hon debutsingeln ”This Summer” och nästa karriärmål stavas Melodifestivalen – med en låt signerad stjärnskottet Peg Parnevik.

KAMFERDROPS

Solen lever kvar hos dig

Om artisten: Den hemlighetsfulla sångerskan heter egentligen Heidi Musum och kommer från Oslo i Norge. 2017 fick hon en stor hit med sin tolkning av Kikki Danielssons ”Jag trodde änglarna fanns”.

MELLOEXPERTENS TIPS:

På pappret det starkaste startfältet i årets laguppställning. Proffsdansaren Sigrid Bernson följer upp debutsingeln ”This Summer” med en låt skriven av självaste Peg Parnevik. Parhästen från Let’s Dance, Benjamin Ingrosso, har fjolårets femteplacering i Melodifestivalen att toppa. Renaida ska åter väcka liv i karriären efter Idol-äventyret 2016 där hon slutade sexa. Tokhemliga och maskbeklädda Kamferdrops har en sommarplåga med ”Jag trodde änglarna fanns” bakom sig och Diggiloo-turnén 2018 framför sig. John Lundvik, som vanligtvis skriver låtar åt andra artister, stjäl en efterlängtad men ack så välförtjänt plats i rampljuset. Dessutom har Edward ”När man festar festar man” Blom något matnyttigt och livsviktigt att säga. Typ. Lägg därtill jubilaren Kikki Danielsson vars biografi måste rymmas inom tre minuter för att följa regelverket. En tuff match som kan gå hur som helst.

Se upp för: Första gången jag hörde John Lundvik blev jag knockad. Dessutom är han, enligt mig, en av Sveriges bäst klädda artister. Mina förhoppningar är minst sagt skyhöga.

Publicerad 03 February 2018 03:30