Polisens löfte: Allmänheten kommer att få svar

”Kommer gå ut med tillräckligt för att folk ska känna ro i själen”

BJÄRRED. Det har nu gått en vecka sedan polisen gjorde den makabra upptäckten i familjevillan i Bjärred. Alla vet att fyra personer, två unga flickor och deras föräldrar, är döda, men ingen vet varför. De flesta av allmänhetens frågor kommer förmodligen förbli obesvarade, men folk kommer få den information som behövs för att kunna lägga det bakom sig, lovar polisens presstalesperson Eva-Gun Westford.

– Vi kommer inte kunna berätta allt. Men man ska inte behöva gå runt i Bjärred och vara rädd. Vi kommer därför gå ut med tillräcklig information för att folk ska kunna känna ro i själen, säger hon.

Utredningen har hittills bedrivits under strikt sekretess. Förutom de initiala uppgifterna om att det utreds som mord och att polisen inte söker någon gärningsman utanför huset har det varit tyst från polisens sida.

Samtidigt har spekulationer om både metod och motiv fullständigt exploderat på internet, framförallt på diskussionsforumet Flashback.

Många frågar sig hur något sånt här kan hända. Hur kan en hel familj gå under utan att någon runt omkring dem ser några varningssignaler? Hur kan man bli så desperat att det här var ända utvägen? Och framförallt hur kan någon döda sina egna barn?

– Det är inte konstigt att det här väcker många frågor och att folk spekulerar. Det är ett ärende som fått stor uppmärksamhet, men vi kan inte låta oss stressas över det. Vi måste först och främst själva bilda oss en uppfattning om varför det har skett och hur det har skett. Sedan ska de anhöriga informeras så att de kan få påbörja sitt sorgearbete, säger Eva-Gun Westford.

I vanliga fall, när ett grovt våldsbrott begås inväntar man svar i förundersökningen som blir offentlig i samband med att gärningsmannen åtalas. I detta fall kommer det aldrig att ske.

Då gärningsmannen är avliden kommer allt utredningsmaterial skyddas av sekretess och aldrig bli offentligt. Men allmänheten kommer att få svar. Det lovar polisen.

– Allmänheten kommer att få veta tillräckligt. I slutet av veckan kommer vi troligen kunna gå ut med nya uppgifter, men vi har mycket kvar att göra. Av naturliga själ tar vi god tid på oss vad gäller förhör med de anhöriga. Vi håller även på att samla ihop de nya uppgifter vi hittills fått ihop, samtidigt som vi ska koppla ihop utredningens olika delar för att vi ska få en så heltäckande bild som möjligt, säger Eva-Gun Westford.

Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred.

Blommor och ljus utanför polisens avspärrningsband kring villan i Bjärred. Ritzau Scanpix/Johan Nilsson.

Publicerad 16 January 2018 14:38

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag