”Lärarna ska hissas inte dissas”

Rektorns rapp gör succé på nätet

LOMMA. ”Lärarna ska hissas – inte dissas!” det är budskapet som Sveriges just nu kanske mest virala rektor vill föra fram genom sin rappvideo som går het på Facebook.

”Hur som haver är det nått som skaver. En rektor från söder där passionen den glöder. Dom som jobbar i skolan förtjänar att ses. Vi måste snacka om allt bra när tillfälle ges”.

Så inleds musikvideon som i skrivande stund setts över 23 000 gånger.

– Det har bara regnat in kommentarer och delningar, säger Alléskolans retor Mats Bauer som går under alter-egot Rektor Mats.

Under hashtaggen #alltärinteskit och #kärleksbombaskolan hoppas han att fler ska lyfta fram positiva saker som sker på svenska skolor, förskolor och fritidshem.

– Bilden som i dag ges av svenska skolan är ensidigt dåligt. Samtidigt sker så mycket bra varje dag som aldrig lyfts fram. Jag behöver bara se mig omkring på min egen skola för att se vilket fantastiskt arbete pedagogerna gör.

Att det är genom en rapp som Bauer väljer att förmedla sitt budskap är ett strategiskt val.

– Man måste förstå hur media fungerar. Jag hade kunnat stå bakom en pulpet iklädd kostym och säga samma sak, men då hade folk somnat. Så istället väljer jag att framföra mitt budskap genom musikvideor och blogginlägg, förklarar han.

Och responsen har inte låtit sig vänta. På en dryg vecka har hans senaste video visats över 23 000 gånger och på Facebook svämmar kommentarfältet över av uppmuntrande tillrop.

– Det har varit fantastisk respons. Jag är full av det här just nu. Det är vårt gemensamma samhällsansvar att vända attityden kring skolan och ge läraryrket bättre status. Om det fortsätter så här kommer snart ingen vilja arbeta inom skolan och inom tio år kommer vi behöva ett jättetillskott av duktiga pedagoger.

– Det är dags att vi inser att det inte bara ”ungar” det handlar om utan vår allas gemensamma framtid.

Rektorns uppmaning: ”Vi behöver lyfta fram alla positiva saker som händer i svensk skola, förskola och fritidshem. Den endimensionella och ensidigt negativa bilden av dessa verksamheter gör varken någon glad eller är rättvis. Filma era egna hyllningar av skolor, förskolor, fritidshem, förskollärare, grundskollärare, fritidspedagoger, barnskötare rektorer, förskolechefer osv. Vill ni inte filma, skriv på sociala medier och märk era alster med #alltärinteskit #kärleksbombaskolan.

Publicerad 13 November 2017 15:36