Utbudet av bostadsrätter minskade mest i Lomma

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Utbudet av bostadsrätter har minskat på flera platser i Skåne. Mest har antalet lediga bostadsrätter sjunkit i Lomma kommun.

Under de senaste tre åren har utbudet i kommunen sjunkit med nästan 60 procent. Det kan jämföras med Landskrona, Ängelholms och Helsingborgs kommuner där andelen lediga bostadsrätter har sjunkit med nära 40 procent. I Lunds kommun har den sjunkit med 35 procent.

En förklaring till varför utbudet sjunkit så mycket, trots att det byggs mycket i Lomma under senare år, kan som fastighetsmäklare Kasper Isgren säger i ett pressmeddelande från Svensk Fastighetsförmedling, vara att ”tillväxten och inflyttningen är hög, vilket gör att utbudet på marknaden inte hinner växa.”

Svensk fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Hemnet analyserat bostadsutbudet. Men av Skånes 33 kommuner är det endast 13 stycken som hade tillräckligt många bostadsrätter till försäljning för att kunna ingå i kartläggningen. Av dessa hade utbudet minskat med sju procent eller mer i elva kommuner.

Enligt undersökningen är det i endast två skånska kommuner som utbudet av bostadsrätter har ökat. I Höganäs kommun har antalet ökat med nästan 60 procent och i Båstads kommun har det ökat med nära tio procent.

I storstadsregionerna Malmö, Göteborg och Stockholm är det enbart i Malmö som antalet bostadsrätter till salu har minskat under de senaste tre åren. I Stockholm och Göteborg har utbudet istället ökat. 

I hela landet har utbudet av bostadsrätter enligt pressmeddelandet från Svensk Fastighetsförmedling ökat med 21 procent. ”Försäljningen av bostadsrätter har haft en överlag kortare tid på marknaden de senaste åren i Skåne. Efterfrågan har varit stor vilket minskat och hållit tillbaka det saluförda utbudet på låga nivåer”, förklarar Kasper Isgren.

Publicerad 10 October 2017 06:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag