Majoriteten av byggnaderna missar energimål

Av
Lena Karlsson

LOMMA. Majoriteten, det vill säga 90 procent, av de energiklassade byggnaderna i kommunen lever inte upp till Boverkets krav på energianvändning. Det visar en ny sammanställning från Indoor Energy och Ömangruppen.

”Nyproducerade fastigheter måste vara energisnåla, men även ägare till äldre fastigheter har stora möjligheter att med små åtgärder spara både energi och pengar. Det är enklare att energieffektivisera gamla fastigheter än vad många tror”, säger Ömangruppens vd Peter Arvidsson i ett pressmeddelande där sammanställningen som bygger på energideklarationer presenteras.

112av 1086 energiklassade byggnader i Lomma kommun når upp till de krav som ställs på en nyproducerad byggnad. Det motsvarar drygt tio procent av byggnaderna. Det placerar kommunen på plats 272 bland Sveriges 290 kommuner.

I hela Sverige lever nästan 20 procent av fastigheterna upp till kravet för nya byggnader.  Med sina 55 procent är Solna den kommun som har störst andel fastigheter som klarar kravet.  Lägst andel har Torsås med 6 procent.

”I Sverige går cirka 40 procent av energiförbrukningen till att värma och kyla fastigheter. Många fastighetsägare gör redan stora energieffektiviseringar, men de flesta har goda möjligheter att göra ännu mer”, säger Indoor Energys vd Mats Bjelkevik i pressmeddelandet.

Publicerad 09 October 2017 13:30

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag