Mångfald viktigt för nya presidenten

Av
Lena Karlsson

BJÄRRED. – Allt som speglar mer mångfald är bra, säger Kerstin Kullendorff som är den första kvinnliga presidenten i Lions Bjersund.

– Jag vill slå hål på myten att Lions bara är en klubb för män. Så är det inte längre.

Själv har hon varit medlem i tre år. Innan dess fanns enbart en kvinna i klubben.

– Nu är vi tre stycken, men jag hoppas att vi blir fler. Vi välkomnar också fler yngre medlemmar då de flesta av oss är äldre och inte orkar lika mycket, säger Kerstin Kullendorff.

Men att det? är så få kvinnor i Lions är inte en händelse. Från början var det en klubb för enbart män. Men för cirka femton år sedan öppnades  den upp för kvinnor.

Varför har det dröjt så länge innan en kvinna blev president i Lions?

– Det kan bero på att det under en lång tid bara fanns en kvinna som var medlem.

Tror du att det kommer märkas någon skillnad att det är en kvinnlig president?

– Det får du egentligen fråga de andra om. Kvinnor och män kan ha lite olika sätt att göra saker och ting på. Ju fler infallsvinklar desto bättre. Det gäller inte enbart genusfrågan. Allt som speglar mer mångfald är bra.

Vad var det som lockade dig till Lions?

– Det absolut viktigaste för mig är att varenda krona som samlas in oavkortat går till det ändamål som pengarna samlas in till. Vi jobbar helt ideellt och alla administrativa kostnader betalas av medlemmarnas avgifter.

Finns det någon av era hjälpinsatser som du brinner lite extra för?

– Ja, en sak som är oerhört viktig är Stefan Zablockis föreläsning om Förintelsen på Rutsborgskolan. Den hoppas vi kan komma till flera skolor. Vi sponsrar även niornas studieresa till koncentrationslägret Sachsenhausen utanför Berlin. Jag är uppvuxen efter andra världskriget så Förintelsefrågan har funnits med mig under hela uppväxten.

Varje år skänker Lions Bjersund cirka 100 000 kronor till lokala och globala projekt. Klubbens största aktivitet är insamlingen av granar efter jul.

Publicerad 03 October 2017 06:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag