Beskedet:

Sverige kan förlänga gränskontrollerna

Ökat terrorhot anledningen

SVERIGE. Gränskontrollerna kan bestå även efter den 11 november. Det står klart efter ett besked från EU-kommisionen under onsdagen.

– Alla medlemsstater har möjlighet att införa tillfälliga inre gränskontroller för andra hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten. Men alla medlemsstater behöver påminnas om att återinförandet av gränskontrollerna bara är en sista utväg, sa ledamot Dimitris Avramopoulos under en presskonferens i Bryssel idag.

Enligt det tidigare regelverket skulle gränskontrollerna som instiftades i både Sverige och Danmark i och med flyktingkrisen 2015, upphöra den 11 november.

Både Sverige och Danmark har dock lobbat för att undantas reglerna och få ha kvar kontrollerna med hänsyn till det ökade terrorhotet mot Europa.  

Frankrike har sedan tidigare ett sådant undantag efter terrordådet i Paris och nu meddelar alltså EU att det är fritt för länderna att förlänga sina kontroller.

I och med detta kan länderna i stort sett förlänga kontrollerna i all evighet.

– Regeringen har kompetens att värdera om det finns ett terrorhot och så kan det i princip bara rulla på, säger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor och expert i EU-rätt vid Odense universitet till Jyllansposten

Hur Sverige tänker agera efter den 11 november är ännu inte klart.

– Vi får se vilka slutsatser vi ska dra för svenskt vidkommande. Det är fortfarande ett par månader som vi har gränskontroller inom ramen för det nuvarande regelverket, konstaterade Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tidigare till SvD.

 

 

Publicerad 27 September 2017 07:10