Stor uppslutning för skräpplockning

Av
Lena Karlsson

LOMMA. I vår har Håll Sverige rents miljöaktion mot nedskräpning ägt rum i hela Sverige. Även Lommaborna drog sitt strå till stacken.
Nära 3 500 personer i kommunen har under våren gett sig ut för att plocka upp skräp. Bland skräpplockarna finns allt från barn på förskolor och skolor till privatpersoner och företagare.
”Det är roligt att så många i Lomma engagerar sig för att minska nedskräpningen. Skräpplockning är ett effektivt sätt att öka medvetenheten om problemet”, säger Håll Sverige rents vd Johanna Ragnartz i ett pressmeddelande. 
Där kan man också läsa att 80 procent av alla svenskar tycker att nedskräpning är ett problem, samtidigt som den ökar. Det vanligaste skräpet i havet och på stranden är plast. Det är enligt en rapport från Håll Sverige rent allvarligt.
Plasten som kommer från land bryts nämligen ner till mikroplast när det hamnar i havet. De små partiklarna går in i allt levande, som till exempel fiskarna. När sedan människan äter föda från havet kommer mikroplasten även in i människokroppen.
”Nedskräpningen har blivit en ödesfråga för våra hav, och den långsiktiga lösningen är inte att vi plockar upp skräpet utan att vi slutar skräpa ner”, säger Johanna Ragnartz.
I hela landet deltog totalt drygt 750 000 skräpplockare i 286 av landets 290 kommuner i Håll Sverige rents skräpplockningskampanj år 2017.

Publicerad 17 June 2017 06:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag