Inge hedrades på FNs veterandag

Av
Lena Karlsson

LOMMA. – Jag har alltid varit lite äventyrslysten av mig, säger Inge Jönsson. Som 20-åring åkte han iväg som FN-soldat vid Suezkanalen och Gaza.
Året var 1956 då den nu 82-årige FN-veteranen Inge Jönsson läste i tidningen att FN sökte soldater. Han skickade in en ansökan.
– Beskedet om att jag blivit antagen kom på fredagen och på måndagen skulle jag infinna mig i Strängnäs, berättar han.
Efter tio dagars förberedelser i Strängnäs bar det iväg till Neapel i Italien med tåg och sen med flyg till Port Said vid Suezkanalen i Egypten. Det var på hösten. I slutet av juli hade Egyptens president Gamal Abdel Nasser nationaliserat kanalen, vilket ledde till Suezkrisen där även Storbritannien, Frankrike och Israel var inblandade.
– Vårt uppdrag från FN och regeringen var att upprätthålla en buffertzon mellan Egypten och Israel. På den tiden kunde ingen åka genom kanalen på grund av Egypten, men när jag var där öppnades den halvvägs, så att man kunde åka på ett håll ena dagen och det andra en annan dag.
Efter Port Said blev Inges bataljon förflyttad till Gazaremsan. Att det var spänt i regionen märktes inte minst på restiden.
– Det tog  tre veckor att förflytta oss från Port Said till Gaza. Vi hade egyptierna bakom oss och israelerna framför oss. Så vi fick gräva ner oss i våra tält om natten, säger Inge Jönsson.
Största delen av tiden som FN-soldat var Inge Jönsson i Gaza.
– Gränsen mellan Israel och Gaza vara endast en fåra. Vårt uppdrag var att upprätthålla gränsen mellan palestinier och israeler.
En dag blev bataljonen förflyttad till Sharm el-Sheikh som ligger söderut på Sinaihalvön. Även det  var en strapatsrik resa.
– Vi förflyttade oss över berg och genom öknen. Det fanns inga vägar på den tiden utan bara stigar. Det var jättevarmt och det fanns inget dricksvatten. Vi fick filtrera bort saltet från havsvattnet för att ha någonting att dricka.
När Inge Jönsson gick i pension från sin åkerifirma för 15 år sedan återvände han till Sharm el sheikh.
– Jag kände inte alls igen mig. Det var helt annorlunda. Där var bara hotell överallt.
Under tiden han var i Gaza och Egypten hände det mycket. Två personer i hans bataljon miste livet på grund av olyckshändelser.
Vid en postering ute i öknen fick de rida på kameler för att kunna transportera varor.
– Vi kunde bara färdas om natten eftersom det var för varmt även för kamelerna.  Vi var i en liten oas där det bodde beduiner. De kunde ju inte prata engelska men vi kommunicerade med tecken och gester.
På Sveriges FN-veterandag den 29 maj var Inge Jönsson vid Sjöhistoriska museet i Stockholm för att fira 60-årsjublieet av Suez/Gaza-insatsens slut 1967. Vid en ceremoni lade kungen ner en krans till minne av de som gått bort. Inge Jönsson var en av 750 FN-veteraner som fick ta emot en så kallad jubileumsjetong.
– Det var roligt att träffa alla igen efter så många år, säger han.

Publicerad 07 June 2017 06:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag