Kulturskolan firar 40-årsjubileum

Av
Lena Karlsson

LOMMA/BJÄRRED. – Det roligaste är att göra stora projekt med eleverna, säger Johan André, chef för Kulturskolan som firar sitt fyrtionde år hela veckan lång.
Det börjar redan på söndag den 21 maj då Kammarorkestern spelar tillsammans med församlingens musikdirektör Bengt Wittje i Lomma kyrka. Därefter firar jubilaren vidare på måndag, tisdag och onsdag med kulmen på lördag den 27 maj under Lommafesten då jubileumskonserten äger rum i Festivaltältet.
Kulturskolan i? Lomma startade som en ren musikskola år 1977.
– Det var då som kommunfullmäktige beslutade att tillsätta en tjänst som samordnande musikledare. Men även om 40-årsjubileet räknas från då beslutet om tjänsten togs har det bedrivits musikverksamhet  i kommunen sedan mitten av 60-talet, säger Johan André.
Den första? musikledaren var Birger Liffner. Han byggde upp kommunala musikskolan som fortsatte att vara en sådan fram till millennieskiftet.
– Då omvandlade Lasse Lantz, som varit chef sedan slutet av 1990-talet, musikskolan till en kulturskola genom att starta kurser i dans och teater. Men vår historia som musikskola hänger fortfarande kvar i skylten på byggnaden i Bjärred. Men den ska snart bytas ut mot en skylt där det står Kulturskolan.
För ett par? år sedan renoverades Kulturskolans ?lokaler vid biblioteket i Bjärred. Men i samband med att Pilängskolan rivs kommer Kulturskolan i Lomma tillfälligt flytta till Vinstorpskolan.
– Sedan ska vi flytta tillbaka till den nybyggda Pilängskolan igen.
Efter att? musikskolan förvandlats till en kulturskola fördubblades antalet elever. År 2010 blev Johan André kulturskolechef. Då gick 650 elever på Kulturskolan. I dag är motsvarande siffra 900 elever. Och intresset verka inte sina.
– Det är allt fler elever som vill gå här. Intresset växer i samma takt med kommunen.
Under Johan Andrés? tid som kulturskolechef har ämnena bild, musikal och digital musikproduktion tillkommit. De kurser som är mest populära idag är piano, gitarr, sång och stråk.
– Vi har ett högt söktryck. Till hösten har vi 600 sökande varav vi kan ta emot 250 elever.
Eleverna på? Kulturskolan är mellan 6 och 19 år. Hur det generellt går med kulturutövandet efter gymnasietiden har kulturchefen svårt att svara på.
– Men vi hoppas att många fortsätter genom att till exempel delta i spex och orkestrar under studenttiden.  Sedan finns det några som fortsätter och blir professionella utövare.
Några lärare ?har fortsatt kontakt med sina elever även efter tiden på Kulturskolan.
– I och med att många elever går här under flera år får man en speciell relation till många av dem, säger Ulrika Lorentzi som undervisar i cello och kontrabas.
 

Missa inte!

  • ”Allt som lever här dör”, måndag i Bjärred.
  • Öppen scen med bland andra Royal Prospect, tisdag i Bjärred.
  • Sandskulptur, jubileumsparad och jubileumskonsert, lördag i Lomma.

Publicerad 19 May 2017 06:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag