Lommas skolhistoria berättas i ny utställning

Av
Lena Karlsson

LOMMA. – Pilängskolan var först i landet med att inrätta en rökruta, men var också först med att avveckla den på 1980-talet, säger Bert Selmer om Lomma museiförenings ”Från rotting till rökruta”.
Pedagogiska planscher av exotiska djur, en skolbänk från 1930-talet och en från 1950-talet, en sviktbräda med rep och bänk som användes på gymnastiken, bilder av svartvita fotografier på lärare, elever och skolbyggnader fyller Kraften där utställningen, som går igenom skolornas historia i Lomma fram till 1960-talet, visas.
– Och här har vi Matlida Nilssons cykel, säger museiföreningens ordförande Bosse Svensson.
Cykeln som skänkts till föreningen av hennes anhöriga står lutad mot väggen där historien om lärarrinnan som började arbeta på Vinstops västra skola 1902 berättas.
– På den tiden var lärarna bland de mest inflytelserika i byn  tillsammans med prästen, klockaren och den rikaste bonden, säger Bengt Nilsson.
Han kan också berätta att det inte fanns någon skola i Bjärred på 1800-talet, men dock i Flädie, Fjelie och Borgeby. Detta eftersom Bjärred växte fram mycket senare.
– Borgeby skola var före sin tid och införde den första skolordningen 110 år före den allmänna skolstadgan 1842 som innebar att alla skulle lära sig läsa.
På den vägg där Vinstorp östra skolas historia berättas hänger Birgitta Anderssons betyg som tog henne vidare till studier på flickskolan i Lund.
På en annan vägg uppmärksammas skolaga som totalförbjöds 1979. Aga var något som museiföreningens ordförande Bo Svensson själv fick erfara som barn.
– Jag är vänsterhänt. Varje gång jag använde vänster hand och knackade min fröken mig i huvudet med en ring hon hade på fingret.
Även om han inte gick i skolan i Lomma förekom skolaga även här. Under läsåret 1936/37 visar statistik  att 166 örfilar utdelades på Vinstorp östra skola.
Utställningen varar fråm den 13 maj till mitten av augusti.

Publicerad 13 May 2017 06:15

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag