Ökad synlighet i första medborgarlöftet

Av
Lena Karlsson

LOMMA. ?I veckan undertecknar polisen och kommunen ett medborgarlöfte inför 2017. Det är första gången som ett sådant görs för Lommas del.
– Medborgarlöftet har tagits fram i dialog med kommuninvånarna, säger kommunpolis Håkan Persson som tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M) skriver under löftet.
Ett önskemål ?som kommit fram är att polisen ska öka sin synlighet.
– Platsen kan variera. Det kan till exempel handla om att det har varit flera inbrott i ett särskilt bostadsområde eller om det varit skadegörelse på någon särskilt plats. Då kan vi tillsammans med kommunens trygghetsvärdar öka vår närvaro där, säger Håkan Persson.
Trafiken är ?en ?annan fråga som engagerar många medborgare i kommunen.
– Det kommer in många klagomål på att det körs för fort på vissa platser i kommunen. Därför kommer vi att ha hastighetskontroller på platser där det har kommit in många klagomål.
Bostadsinbrotten? har minskat med 40 procent i jämförelse med året innan. Två möten om hur grannsamverkan kan minska bostadsinbrotten kommer därför att hållas under året.
– Grannsamverkan har visat sig vara den mest effektiva förebyggande åtgärden mot bostadsinbrott. Vi kommer även att ha möten med redan uppstartade grannsamverkansgrupper.
”Ju tidigare desto bättre”
En annan del? av polisens medborgarlöfte för Lomma kommun handlar om ungdomsbrottslighet. Polisen har redan nu regelbundna möten med personalen på skolor och fritidsgårdar. Det kommer att fortsätta  även under år 2017.
– På så vis vill vi förebygga att unga begår brott. Det kan handla om allt från insatser vid upptäckt av narkotikamissbruk till mobbing på nätet. Ju tidigare vi får reda på någonting desto bättre, säger Håkan Persson.

Medborgarlöften

1. ?Ökad synlighet.
2. ?En hastighetskontroll i veckan.
3. ?Två möten om grannsamverka och även uppföljning av redan startade.
4. ?Förebygga brott hos unga.

Publicerad 19 December 2016 17:00

Lokaltidningen Lommabladets nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag